„Vagyok pedig kormány embere a szónak azon értelmében, hogy kárhoztatok minden működést, minden elvet, melyek törvényes és hathatós kormányzást lehetetlenítenek.” gróf Dessewffy Aurél
 | 2010. június 29.  | 15:14
Ez egy levél
Melyiknek lesz nagyobb súlya: az éppen még hivatalban lévő elnök szavainak, vagy a ma megválasztott utód kedves mosolyának? Költői volt a kérdés.
Levélben tájékoztatom jobbklikkes kollégáimat és a blog nyájas olvasóit arról, mit is gondolok a mai köztársasági elnök-választásról. Tisztára olyan vagyok, mint Orbán Viktor, nem? Így üzent ő is a frakciójának. Az ok is ugyanaz egyébként. Nyaralok. Éppen nagyon közel vagyok a vízparthoz, meg a zemberekhez. A magyar zemberekhez még közelebb is, mint ihletadóm: én ugyanis ezekben a billentyűklaffogtatós pillanatokban Balatonszéplakon időzöm, nem holmi bolgárok, hanem ennen véreim között pancsiztam az imént. A magyar tengerben.

Nem, ez most nem Szomszédok-típusú rinya. Ha nagyon akarnám, össze tudnám kuporgatni a Bulgáriára valót. De nincs miért. Szerencsére nem vagyok abban a helyzetben, hogy felismerjen egész Magyarország, még nagyobb szerencsémre pedig emellé nem vagyok olyan pozícióban sem, hogy kínos személyi döntéseket hozhatnék. Olyan kínosakat, amelyeket csak több országhatáron túlról lehet megüzenni. Ilyen távolságból nem látszik a pír az orcán, s nem kell válaszolni ilyen kérdésekre: mégis miért egy lakhatási támogatással trükköző, mindenki számára ismeretlen fideszes való az Állami Számvevőszék elnöki székébe? Vagy: ha Sólyom László jó jelölt volt öt éve, most miért nem az? Merthogy önök tetszettek jelölni anno. Mi lehetett az a hatalmas bűn, amiért még arra sem találtatott méltónak, hogy önként ne vállaljon még egy ciklust, legalább látszólag a saját döntéséből? Ha öt éve megkérdezték a zembereket arról, ki lenne megfelelő elnök, most, amikor - mint az köztudott - a nemzeti együttműködés hajnala hasad, ez miért nem fontos?

A válasz nyilván a kétharmad. A zemberek így döntöttek. Valami ilyesmi. Rendben is van. De. Játsszunk tisztán. Minthogy a lehetőség adott, akár szüntessék is meg a köztársasági elnöki posztot. Írják át az Alkotmányt meg a törvényeket úgy, ahogy tetszik. Vállalják és kezeljék az ebből fakadó esetleges konfliktusokat. Úgy, ahogy az mondjuk médiaügyben történt. Tiszta képlet. Ezt akarjuk, megtehetjük, megtesszük, pá.

Az ÁSZ- és a köztársasági elnök esetében valamiért nem megy ez a tiszta játszma. Pedig mibe került volna előző esetben egy kis módosítás: kivenni a passzust, hogy párt központi vezetőségébe tartozó harcos nem veheti fel a küzdelmet államiszámvevő-főnökként? Ha ez a rendelkezés ugrik, ülhetett volna oda Varga Mihály is, vagy akárki, akinek a neve, eddigi tevékenysége nem kizárólag azt üzeni: vicc az egész, mindegy ki van ott, csak hűséges legyen.

Schmitt Pállal ugyanez a helyzet. Hűséges, kedves, tényleg jó társalgó, mindig megtalálta az érvényesülés útjait - már a kádárizmusban is miniszterhelyettes tudott lenni, ugye. Még az is lehet, hogy népszerű lesz, úgy is mint az emberek embere, a négyharmadé... Négyharmad! Jézusom! Mégsem irigylem. Képzeljük csak el, ahogy fönt ül a Sándor-palotában, de Sólyom László mondjuk negyedévente megírja, mit tapasztal az országban. Melyiknek lesz nagyobb súlya: az éppen még hivatalban lévő elnök szavainak, vagy a ma megválasztott utód kedves mosolyának? Költői volt a kérdés.

Azt sem értem, miért kell ellenséggé tenni valakit, aki - noha nem hűbéres, de - értékrendjében nagyon közel áll a Fidesz szavakban, nyilatkozatokban deklarált értékrendjéhez. Miért jó a pártnak, ha Sólyom László kis pihenő után esetleg aktív pártpolitizálásba kezd, s négy év múlva mondjuk az LMP meghatározó politikusát, akár miniszterelnök-jelöltjét tisztelhetjük benne? Nem egy olyan, eddig a Fideszre szavazó polgárt ismerek, aki ez esetben akár oda is ikszelne.

PS (ha már levél): nemrég úgy döntöttünk, jól jönnének a viták a Jobbklikken. Nos, most lehet vitatkozni. Bloggertársak, csak hajrá! Ha valaki meggyőz, hogy buták a kérdéseim, fölöslegesen problémázom, s ez az írás a bennem szunnyadó Gréczy Zsolt beteg kitüremkedése, megköszönöm.

Üdv a Balcsiról.

(Illusztrációnkon a Sándor-palotáról készített 1938-as Life-fotó részlete látható.)
(A jobbklikken a hozzászóláshoz regisztráció szükséges.)
albion | 2010. június 29.  | 17:19
# 1

Kedves András! Biztosan a messzeség teszi, hogy nem értesült róla, de itt a vita kicsit zökkenőkkel ment, mivel a kritikai észrevételek rendre eltüntek a technika jóvoltából az elmúlt 8-9 napban, legalábbis erről biztosítottak minket (sem idő sem kedv nincs a jk2 üzemeltetőiben a vélemények gyomlálására).

 

Hogy a témához is hozzászóljak, szerintem két irányvonal van a Fideszben. Most a régi, pánikolós kapott hangsúlyt, amely nem meri azt a játékot játszani, amit a Fidesz az elmúlt 4 évben vitt. Ez a pánikolós vonal azt a régi, a szocialisták által lefektetett játékot játssza, amit nem kellene. Ugyanabban a gondolati körben mozog, mint az elmúlt 20 évben mindenki, ezért hoztak ilyen személyi döntéseket. A másik, a "progresszív vonal" most a partvonalon áll és néz. A progresszív játékmód és gondolatmenet amortizálta le az MSZP-t és hozott 2/3-os  arányt a Fidesznek a kormányzáshoz.

A pánikolós vonal nem gondolja igazán, hogy valami nagyon megváltozott (pl.: a társadalom), egyszerűen azt gondolja szerencséjük volt és ezt akarják megőrizni, amíg a szocialista-liberális henger le nem hengereli őket (ezt gondolják). Attól félnek, hogy újra úgy járnak, mint 2002-ben, és hogy a bal-lib sajtó megint ledarálja őket. Pedig tévednek, teljesen új helkyzet van.

Kosinva | 2010. június 29.  | 17:44
# 2

Én abszolút egyetértek. Sajnos OrbánViktor és a Fidesz személyi döntései nem szoktak a legjobbak lenni (hogy finomlegyek). Ez leginkább azért veszélyes, mert ha sikerül betenni a társadalom fejébea Nemzeti Együttmüködés Rendszer képét és kitaláljuk, hogy mi mégse viselkedünkígy, akkor az ellenzék ellenünk tudja fordítani a társadalmat (ha közbe nemtudunk csodákat felmutatni, hanem csak emberi léptékű kormányzást), ahogyfordult az MSZP ellen a mostani választásokon. És ha már megnyertük, vagyismegnyerte a Fidesz az országgyűlési választásokat, akkor nem szabad elcseszni,mert egyszer fent, egyszer lent. Megkell mutatni, hogy az önmérsékletre isképes a Fidesz.

gloire | 2010. június 29.  | 17:59
# 4

 Kedves S.A.

 

Sólyom túl közel került az utolsó fél évében Bajnaihoz, ez a fő gond vele. Gyakorlatilag egyfajta "atyai barátság" és kölcsönös szimpátia alakult ki a két ember között. Ez nem egy köztudott dolog, még blogokon sem olvastam róla, nemhogy a sajtóban. Neked lehetnek olyan kapcsolataid, ahol ennek utána tudsz érdeklődni. Tedd meg, és gondold át mégegyszer a dolgot. 

 

Ez a fordulat olyan végtelen naivitásról, (ha nem butaságról) árulkodik, ami a továbbiakban alapvetően alkalmatlanná teszi a közt. elnöki szerepre.

nyg | 2010. június 29.  | 19:25
# 5
"Még az is lehet, hogy népszerű lesz". Az lesz, ezt előre boritékolom. Sokkal népszerűbb Sólyomnál. Amúgy pedig a fidesz nem tett mást, élt a felhatalmazással. Jól teszi. Mindig utáltam azokat a finnyás kis pöcsöket, akik úgy szeretnének kefélni, hogy az nehogy szeretkezésnek nézzen ki. (Sinclar Lewis)
kérdés | 2010. június 29.  | 19:45
# 6

Eltelt öt év ... és milyen öt év?

Ezért kellett új köztársasági elnököt választani.

A milyenen van a hangsúly.

 

Meglátásom szerint, kár volt megszakítani a nyaralást.

 

Kívánok felhőtlen kikapcsolódást a továbbiakban!

hag | 2010. június 30.  | 01:49
# 7
Ez bátor leveleml! Igen! Lárifári! A teremburáját! Katus-bevetted a xamaxomat nekünk?:)
legyetek | 2010. június 30.  | 10:55
# 9

Sólyom anno jó választás volt. Schmitt is jó választás - most. Változnak az

idők és a szempontok. Lehet, hogy lett volna jobb, mint S.P, de pont

elég jó ahhoz, hogy ne lötyögjön rajta a mellény. Ne feledjük:

alkotmányozás előtt állunk, ez a nagyon fontos szempont lehetett.

 

Kiváncsi lennék Kövér Laca különvéleményére, és arra is, hogy Ő

konkrétan kit javasolt volna.

-lyla- | 2010. június 30.  | 15:44
# 10

én is mindenhol ajvékoltam: miért nem Sólyom úr marad...

 

lassan állok viszont már átfele...

 

ha ki akarom törölni a rémálmaim közül az elmúlt 5-8 évet, Sólyom úrtól is meg kell váljak - jelképe lett sajnos ő is ennek a permanens szerencsétlenkedésnek..,

 

a Pali meg... hát ő már 15 évesen is sukunknál sikeresebb volt (első háromtusa versenyén alaposan rámvert, aki már akkor is 2 évvel idősebb voltam nála...)...

 

végig a napos oldalon sikerült állnia - ez nekünk akár kabalából is jól jöhet...

kostamas | 2010. június 30.  | 20:43
# 11

Egy hónap nem egy nagy idő, arra elég, hogy a vezér kimutassa foga fehérjét. Valójában látszik a szakértők, szak politikusok hiánya, akik ellenzékben segítették a Fideszt, most úgy néz ki finoman lelassultak, lemaradtak. Írhatnák, neveket nem teszem, aki figyeli a történéseket úgy is tudja, kikről van szó. Az a koncepció, hogy akár korbáccsal hajtani a népet az ígéret földjére már Mózesnek se jött be. Nagy félreértés,hogy a nemzeti egyetértés rendszere az Orbán Viktor és  266 KÉPVISELŐ, ebből baj lesz, nem a maszopra gondolok,hanem a Fideszt megválasztó emberekre,Smith nettó veszteség,ha ma nem is félév múlva az lesz. EGYÉPKÉNT HOL VANNAK A RÉRI JÁTSZÓ TÁRSAK? Kedves Márk csak nem szakértő lett a háttérkormányzásba?Hát meglátjuk a vak is azt mondta és máig tapogatózik,már bocs .

stockholm | 2010. július 1.  | 21:34
# 13

 

Az új számvevőszéki elnök ellen nem szakmai kifogások vannak, hanem azt vetik a szemére, hogy a Fidesz-ből érkezett. Engem viszont az zavar, hogy ami másutt elfogadott és rendjén való, az nálunk probléma (ilyen pl. a kettős állampolgárságról szóló törvény: az a szlovákoknál evidencia, velünk szemben azonban elvárás, hogy magyarázkodjunk). Nézzük az osztrák számvevőszék elnökét: ő az FPÖ-ből érkezett ("Elf Jahre lang, von 1992 bis 2003, war er Klubdirektor des freiheitlichen Parlamentsklubs. Zur Partei geholt hat ihn – wie früher fast alle wichtigen FPÖ-Mitarbeiter – Jörg Haider persönlich." - Die Presse); tisztségében rátermettnek bizonyult, ezért elfogadják, tisztelik ("gilt als unerschrockener und unabhängiger Kontrollor der Republik.").

Miért rendjén való ez Bécsben, és miért kell vészharangokat kongatni Budapesten?

Sólyom Lászlónak bizonyos tekintetben hálás vagyok (elnöksége idején megvolt az az érzésem, hogy azért mégsem totális a bal-hatalom), de úgy látom, hogy a tekintélye megkopott (pl. a szlovák megaláztatás), ezért elfogadható döntésnek tartom, hogy nem ő lett a jelölt. Schmitt Pál személye ellen pedig abszolút nincs kifogásom: hazánkban és külföldön egyaránt köztiszteletnek örvend, emberi kvalitásai megkérdőjelezhetetlenek.

 

 

 

wandakutya | 2010. július 2.  | 23:34
# 19

1. Most őszintén: mit tudtál te Kovács Árpádról, amikor a nagy ismeretlenségből az ÁSZ élére került? :) Csak ez már olyan régen volt, hogy a fene se emlékszik rá. :) Egyébként Kovács Árpádnak NINCS (sincs) szakirányú végzettsége, a Műszaki Egyetemen végzett. Nem is kell feltétlenül, hogy legyen. Ugyanis egy főnöknek legyen józan esze, szervezőképessége, legyen következetes, igazságos, és megfelelő minőségű beosztotti állomány mellett nem lesz gondja.

2. Miért válna Sólyomból a Fidesz ellensége? Csak mert nem ő lett a köztársasági elnök újra? EZÉRT? Ez olyan gyenge minőségű jellemet föltételezne, amire gondolni sem merek.

3. A köztársasági elnök posztja gyenge. Sólyom meglehetősen fölkészült jogász, és mit is tehetett Gy.Ferenc és bandája ellenében? Egy ilyen pozíció ezen közhatalmi keretek között csaknem formálisan diplomáciai. Erre Schmitt tökéletesen alkalmas.

4. Sólyom működése minimum ambivalens. Szakirodalomnak ajánlom azt az interjúját, amit még Baló készített vele A szólás szabadságában, pár éve. Nekem a jogszemlélete sem tetszik, ugyanis valójában kikapcsolja az erkölcsi oldalt, amint az a nevezett beszélgetésből kiderült. Tipikus kettős erkölcs, amit képvisel, akinek pedig két erkölcse van, annak valójában egy sincs. 

Az alkotmányozás kezd igazán mulattatóvá válni.
A szalonképes konzervatív tudja, hogy a liberalizmus és más baloldaliságok olyanok, mint az iszlám: betérni lehet, kitérni azonban nem, azért halál jár.
What we now call “civil resistance" often takes the form of mass rallies and demonstrations, as in Prague in 1989 and Tehran in 2009. People also engage in strikes, boycotts, fasts, and refusals to obey the law.
Alain de Benoist's 1985 book length essay, The Problem of Democracy is now available from the Arktos publishing house. Outside of specialist circles, and certainly within English speaking countries, Alain de Benoist may not be particularly well known.
Reagan accomplished an historical remoralization — not in the sense of renewing morality, but in restoring morale.
Discussion of the political impact of social media has focused on the power of mass protests to topple governments. In fact, social media's real potential lies in supporting civil society and the public sphere - which will produce change over years and decades, not weeks or months.