„Vagyok pedig kormány embere a szónak azon értelmében, hogy kárhoztatok minden működést, minden elvet, melyek törvényes és hathatós kormányzást lehetetlenítenek.” gróf Dessewffy Aurél
Békés Márton | 2010. szeptember 16.  | 12:27
REgeneráció!
2010. szeptember 18-án lesz Magyarország első Kormányzati Karrier Expoja. Szombaton a kormányzati szféra kivonul a Millenárisra, és megmutatja, milyen új pályaképeket ajánl a fiataloknak. Mert a közszolgálatiság szürke folyosófantomok pótcselekvése helyett hatékony és kreatív munka is lehet.
A korszerű, 2010 tavasza óta jelentős átalakításokon keresztül menő magyar állam nem lehet sem Leviathán, sem pedig a neutrális technokrácia utópikus birodalma. Az átláthatóság, a hatékonyság, a kreatív munkavégzés, a gyorsaság és a bürokratikus terhektől megszabadított lendületesség nem csak az állami működés adminisztratív szintjén fontos elvárás, hanem az állampolgárok részéről is jelentkező, teljesen jogos igény. Húsz évvel a rendszerváltás után ideje, hogy a hol lomha és nehézkes, hol felszámolt és láthatatlan magyar állam egy karcsú, de izmos szervezetté váljon, illetve alakuljon át. Főként egy új politikai szemlélet és a fiatalok révén.

A 2010. szeptember 18-án megrendezendő REgeneráció, Kormányzati Karrier Expo olyan kiállítás, amely éppen ezt a szándékot erősíti meg, méghozzá azzal bizonyítva e törekvést, hogy az átalakuló államigazgatási szférát és az új, közszolgálati pályaképeket a diploma-közelben lévő fiatalok számára mutatja be. A kormányzat (azon belül is kifejezetten a KIM) által szervezett karrier expo, amint neve is mutatja, olyan bemutató, ahol a nyolc minisztérium államtitkárságai és a hozzájuk tartozó országos államigazgatási szervek demonstrálják az általuk kínált munkavégzési és karrier-építési lehetőségeket. Ennek nyomatékosítása céljából kerül bemutatásra a Magyar Közigazgatási Ösztöndíj Program is, amely 300 fiatalnak ad lehetőséget itthon és külföldön, hogy gyakornokként tekinthessenek be a közigazgatási szférába.

A Magyarországon először megrendezett Kormányzati Karrier Expo ezen túl világossá teszi: az államigazgatásban végzett munkával kapcsolatban ideje elfelejteni azokat a sztereotípiákat, amelyek a múltban okkal alakultak ki. A kormányzati szférában épített közszolgálati pálya ugyanis, ha helyesen működik (azaz hatékonyan, takarékosan, kreatívan), akkor piacképes kihívója lehet a versenyszféra által kínált karrier-lehetőségeknek. A fiatalok számára is vonzó közszolgálati pálya felmutatása a kormányzat feladata, amire az elkövetkező négy év bizonyosan alkalmas lesz. Egy új, jó értelemben elit köztisztviselői kar képzésekor pedig a nyelveket beszélő, az államigazgatási munkában karriert, kihívást és az egyéni kreativitás kibontakoztatására alkalmas helyet látó fiatalok közül lehet a legjobban válogatni.

Az államigazgatás szerepével és működésével kapcsolatos kormányzati szemléletváltás legfontosabb és a karrier expo révén felerősített üzenete a fiatalítás és a szakértelem párosítása egy új típusú közszolgálatiság felfogásával. Ideje volt, hogy ezen a téren is befejeződjön a rendszerváltás és elkezdődjön valami más.
(A jobbklikken a hozzászóláshoz regisztráció szükséges.)
kérdés | 2010. szeptember 16.  | 13:17
# 1
Ha belegondolok, hogy fiatalos energiával mennyi baklövést lehet elkövetni... ha belegondolok, hogy megfontolt bölcsességgel mekkorát lehet mellényúlni... ha belegondolok, hogy pontos tervezéssel, alapos felkészüléssel hogyan lehet hoppon maradni... ha belegondolok, mennyire torzulásképes minden szándék a jó-, ill. rosszindulat hatására, akkor bizony szívem szerint egy irigységvizsgáló detektor fejlesztésének állnék neki s helyezném el a közintézmények kapujában. Ehelyett kívánom azt, hogy Isten segedelmével valóra tudják váltani a jószándékot s az ne a kicsinyes, anyagi haszonra fókuszáló spekuláció és a manipuláció kincsestárává váljon!
zamo | 2010. szeptember 16.  | 20:48
# 2
Ja, Loppertnek már összejött. Ő azon kevés töriszakosok egyike, aki úgy tudta elvégezni a töriszakot, hogy én soha nem láttam a könyvtárban. Gratulálok Marci az ilyen jól képzett emberekhez.
Az alkotmányozás kezd igazán mulattatóvá válni.
A szalonképes konzervatív tudja, hogy a liberalizmus és más baloldaliságok olyanok, mint az iszlám: betérni lehet, kitérni azonban nem, azért halál jár.
What we now call “civil resistance" often takes the form of mass rallies and demonstrations, as in Prague in 1989 and Tehran in 2009. People also engage in strikes, boycotts, fasts, and refusals to obey the law.
Alain de Benoist's 1985 book length essay, The Problem of Democracy is now available from the Arktos publishing house. Outside of specialist circles, and certainly within English speaking countries, Alain de Benoist may not be particularly well known.
Reagan accomplished an historical remoralization — not in the sense of renewing morality, but in restoring morale.
Discussion of the political impact of social media has focused on the power of mass protests to topple governments. In fact, social media's real potential lies in supporting civil society and the public sphere - which will produce change over years and decades, not weeks or months.