„Vagyok pedig kormány embere a szónak azon értelmében, hogy kárhoztatok minden működést, minden elvet, melyek törvényes és hathatós kormányzást lehetetlenítenek.” gróf Dessewffy Aurél
VSZ: Szolomayer Balázs | 2010. október 5.  | 12:14
Szili Katalin és a lelkiismeret
Szili Katalin MSZP-ből való kilépését lelkiismereti okokkal magyarázta. De eddig is sok alkalom kínálkozott arra, hogy az a bizonyos lelkiismeret megszólaljon.
Szili Katalin kilépett az MSZP frakciójából és függetlenként folytatja. Az általa létrehozott Szövetség a Jövőért Mozgalom most Szociális Unió néven párttá szerveződött, melynek a volt házelnök lett a vezetője. Döntését "lelkiismereti okokkal" indokolja.

Az Országgyűlés korábbi elnöke azt a korszakot bírálja éles kritikával, amelynek aktív részese volt. Részese volt a Gyurcsány által kitalált "köteles beszéd" megírásának: "Kitaláljuk Szili Kati szerepét." Ő volt az, aki megmentette az akkor még sportminiszter Gyurcsány Ferenc karrierjét. És ő volt az, aki házszabályellenesen életben tartotta a Gyurcsány-Bajnai kormányokat támogató MDF-frakciót.

Vívódása lelkiismeretével teljesen hiteltelen. Tucatnyi lehetősége adódott az MSZP-vel való szakításra. A leglátványosabb minden bizonnyal az lett volna, ha a gyalázatos december 5-i népszavazás "sikerekor" távozik a szocialista pártból. Remek alkalom kínálkozott akkor is, amikor Gyurcsány Ferenc az SZDSZ-szel karöltve alázta porig a 2005-ös köztársasági elnök választás alkalmával. Szintúgy helyes lépés lehetett volna lelépni a politika színpadáról a pécsi bukta után, amikor Páva Zsolt az időközi választáson kétharmados győzelmet aratott az addig bevehetetlennek hitt baloldali fellegvárban. Sőt, megfelelő lett volna az időpont, amikor pártja nem szavazta meg a kettős állampolgárságot, azonban a kezdeményezés sikerével egyetemben "meghalt a magyar progresszió". Szili azonban maradt és életben tartotta a rendszert, amelyet kívülről mindig bírált. Házelnökségéről a munka elvégzése után mondott le és szemrebbenés nélkül fogadta el a tavaszi országgyűlési választásokon az MSZP Baranya megyei listájának első helyét. Nem, az országos listán természetesen nem akart szerepelni: Gyurcsánnyal egy lajstromon szerepelni az mégiscsak snassz.

Az "örök jelölt" Szili Katalin most elhagyja a süllyedő hajót. Harmadik utas politikája látványosan megbukott. Az MSZP-t nem sikerült se megújítani, se nemzeti szocialista irányba eltolni, se az általa is kiszolgált Gyurcsányi neoliberalizmustól megszabadítani. Akkor hivatkozik morális alapra, amikor az MSZP padlón van és ő cserbenhagyja pártját. Mesterházy Attila és a baranyai MSZP joggal követeli, hogy mondjon le mandátumáról.
(A jobbklikken a hozzászóláshoz regisztráció szükséges.)
szeekely | 2010. október 5.  | 16:52
# 1
Kedves Balazs, engedje meg, hogy itt valaszoljak. Csak remelni tudom, hogy cikket nem egybol a Mandinerre szanta, ahol a 'kemeny fiuk' -- minden kulonosebb intellektualis erofeszites nelkul -- rogton es vastagon egyetertenek Onnel. Hadd szogezzem le allaspontomat: nem kulonosebben kedvelem Szili Katalint, mint politikust, de ertekelem erofesziteseit a -- sajnalatos modon valahol Azsiaban ragadt -- magyar baloldal europaizalasa erdekeben.

 

On alapvetoen felreerti Szili Katalin magatartasat. Olyan szemelyrol van szo, aki az MSzMP-ben a partfegyelem es lojalitas kovetelmenyein szocializalodott. Mint a legtobb szocialistaban, obenne is kialakult az a part-fetis, amit a partszeruseg iratlan torvenyenek tartanak. Korlatozottsagot jelent ez? Foltetlenul. De hat mit varhatunk egy volt MSzMP-s kommunistatol?

 

Ennek elorebocsatasa utan azt kell mondanom, hogy az On osszes erve bogus, ertelmetlen, semmitmondo. Az ifjusagi miniszter Gyurcsanyrol pl. nem sokan tudtak, mifele legeny valojaban. Orban Viktor is csak valamikor a teve-vita korul ertette meg igazan.Koztarsasagi elnoki jeloltseget az SzDSz es -- az MSzP-be epitett otodik hadoszlop vezere -- Gyurcsany kozosen furtak meg. Vajon miert? Mert szemelye mar akkor sem illett bele a libsevik kanonba. Ezek utan a 'koteles beszedet' Gyurcsany konyvebol interpretalni kisse bizarr, hiszen Gyurcsanynak erdeke volt potencialis ellenlabasarol ketertelmu dolgokat terjeszteni. Azt is tudjuk, hogy -- legjobb mai tudasunk szerint -- Gyurcsany a titkosszolgalatokat is folhasznalta belpolitikai celokra, foltehetoen partbeli ellenlabasai ellen is gyujtott adatokat. 

 

Pozsgai, Szuros, Csintalan tavozasa a szociktol nem sokat hozott a polgari oldal konyhajara, ezek az emberek izolalodtak sajat multjuktol es a baloldal megujulasahoz zerot tudtak csak hozzatenni. Latnivalo, hogy Szili az o erzelmeiket koveti -- az MSzP-n beluli SzDSz- es liberalizmus-ellenes belso ellenzeknek a hangjan szol -- azonban palyajuk eredmenytelensege elriasztja toluk.

szeekely | 2010. október 5.  | 17:08
# 2

A szovegszerkeszto vacakolasa ujabb negyzetben, itt folytatom.

 

Szili a maga utjan akar jarni. O nem elhalni akar, hanem kibontakozni. Erot akar maga mellett. Az MSzP-bol is szamit tamogatokra. Ezert hagyta magat a part-fetis altal vezetni ilyen hosszu idon keresztul. Mert nem akart alapot szolgaltatni egy ellene folytatott gyulolet-kampanynak, amire az MSzP -- mint latjuk -- ha kell, ha nem, megiscsak kaphato. Elment a lojalitas legvegso hataraig: csak az onkormanyzati valasztasok utan jelentette beszakitasat a parttal. Ketsegtelen, a szakito szoveg mar honapokkal, talan evekkel ezelott keszulhetett. De Szili kivart. Nem azok miatt az indokok miatt, amiket On emlit, hanem a lojalitas megorzese kedveert. Hogy igaza volt-e a kivarassal, azt csak az ido dontheti el. Ha a Fidesz tenylegesen el hatalmaval es elosegiti a koztorvenyes ugyletekert jaro jogerosen letoltendo evek utemezett kiosztasat, akkor az MSzP-re konnyen raragadhat lemoshatatlanul a koztorvenyes politikai bunozok partjanak kepe. Meg az is lehet, hogy egy igazi exodus indul el kifele a partbol. Ha a poszt-gyurcsanyista bolsevik  mag nem engedi ki kezebol a part iranyitasat, kiszamithatatlan allapotok lephetnek fol. Ertekelendo, hogy ebben a helyzetben Szili Katalin legalabb vegzett szamitasokat. Tegyuk hozza, hogy mar legalabb 2 eve bejelentette, hogy a 2010-es valasztasok utan osztodhat a szocialista part. Ami azt is jelentette, hogy nem elobb. Akkor mire fol a nagy m,eglepetes?

 

Ha Magyarorszagnak valoban szuksege van baloldalra, akkor ennek a baloldalnak abbol az anyagbol kell epitkeznie, ami adott. Nem allithatunk szemelyre szabott erkolcsi kovetelmenyeket, kulonosen ha ugyanezeket a kovetelmenyeket masok ele nem allitjuk. Nem gral-lovagok fognak itt barmit is megujitani ebben az orszagban, miert pont a baloldalon kellenenek gral-lovagok? Lehet, hogy Szili Katalin ugyetlen es el fog bukni a kiserlete. De legalabb a dolgat teszi addig is.

 

Akara szeretjuk ezt a polgari oldalon, akar nem.

skynet | 2010. október 8.  | 13:42
# 5

szili akkor is együttműködött még gyurcsánnyal amikor már a totális bukás felé haladt ...  most csak arra jó hogy leszalámizzon egy karikát a tisztességesebb maszoposokból , és felszedje a kényszerfidesz, vagy sehova se szavazó balosakat 

de ha  hatalmi tétje lenne  azonnal szövetséget kötne, pl egy  idült gyurcsányista vonulattal   persze csak a választás után ... 

Az alkotmányozás kezd igazán mulattatóvá válni.
A szalonképes konzervatív tudja, hogy a liberalizmus és más baloldaliságok olyanok, mint az iszlám: betérni lehet, kitérni azonban nem, azért halál jár.
What we now call “civil resistance" often takes the form of mass rallies and demonstrations, as in Prague in 1989 and Tehran in 2009. People also engage in strikes, boycotts, fasts, and refusals to obey the law.
Alain de Benoist's 1985 book length essay, The Problem of Democracy is now available from the Arktos publishing house. Outside of specialist circles, and certainly within English speaking countries, Alain de Benoist may not be particularly well known.
Reagan accomplished an historical remoralization — not in the sense of renewing morality, but in restoring morale.
Discussion of the political impact of social media has focused on the power of mass protests to topple governments. In fact, social media's real potential lies in supporting civil society and the public sphere - which will produce change over years and decades, not weeks or months.