„Vagyok pedig kormány embere a szónak azon értelmében, hogy kárhoztatok minden működést, minden elvet, melyek törvényes és hathatós kormányzást lehetetlenítenek.” gróf Dessewffy Aurél
VSZ: Techet Péter | 2010. október 14.  | 09:00
Még egyszer és utoljára
Ha maguk a baloldaliak nem teszik meg, hát tegyük meg mi: kérjük meg a posztkommunistákat, haladjanak le a baloldalról. Még egyszer, utoljára.
Gréczy Zsolt a Népszavában Chaveztől fél, Chavezhez hasonlítja Orbánt. Meg Lukasenkohoz, meg átvitt értelemben Rákosi Mátyáshoz. Végül is újdonság ez, eddig ugyanis Orbán volt már Horthy Miklós, Gömbös Gyula, Mussolini, Kádár János, Kim Dzsong-il. Nagyon mohók ezek a mi posztkommunistáink. Egy jelző nem elég nekik. Orbán szerintük a Minden. Van ilyen. Szép is a reménytelen férfi szerelem. Hol gyűlöl, hol csodál.

Azonban a magyar posztkommunista oldal minden jogát elvesztette arra - nem mintha eddig bármi joga lett volna rá -, hogy baloldalinak nevezze magát. Az MSZP és elődpártja amint a villákat, ugyanúgy az ideológiát is ellopta. Tessék visszaadni! Tessék visszaadni az ötvenes években rekvirált villákat, a magas nyugdíjakat, a spontánprivatizált gyárakat - és az egész ideológiát is.

Gréczy Zsolt nem baloldali. Persze, nem is jobboldali, de nem baloldali. Egy letűnt korszak embere, a posztkommunizmus védelmezője. A posztkommunizmusnak azonban lassan vége. Igazán majd akkor lesz vége, ha megszületik az a baloldal, amelynél a sztrájk, az államosítás, a közvagyon nem szitokszavak, amelynél Hugo Chavez nem ellenfél. (Talán az LMP képes erre.) Mert most kicsit furcsán álldogálunk, hogy akkor mennyiben is szociáldemokrata az a napilap, amely nem ért egyet olyan intézkedésekkel, amelyeket egykoron Francois Mitterand minden gond nélkül megtett. Vagy a magyar baloldalon Mitterand is szitokszó? Várjuk, mikor fognak a Népszavában mitterandozni. Az lesz aztán a szép Nagy Magyar Baloldali Megújulás Napja. Muhaha.

Mennyiben képes egy olyan Gyurcsány Ferenc (a.k.a. Gréczy Zsolt) megújítani a magyar baloldalt, akinek véleménye pontosan fedi a hazai anarchokapitalistákét? Költői a kérdés.

A Népszava nem szociáldemokrata. Az MSZP nem baloldali.

Innen tessék építkezni. Sok sikert!
(A jobbklikken a hozzászóláshoz regisztráció szükséges.)
stockholm | 2010. október 14.  | 10:42
# 1

Nehéz ügy. Talán a Szociális Unió lehet egy csíra.

 

(Gréczy, Gyurcsány - ők számomra csak azt példázzák, igaz lehet, hogy a pokol már itt a földön elkezdődik: ezek az emberek bezárják magukat a megátalkodott gyűlölet poklába.)

Az alkotmányozás kezd igazán mulattatóvá válni.
A szalonképes konzervatív tudja, hogy a liberalizmus és más baloldaliságok olyanok, mint az iszlám: betérni lehet, kitérni azonban nem, azért halál jár.
What we now call “civil resistance" often takes the form of mass rallies and demonstrations, as in Prague in 1989 and Tehran in 2009. People also engage in strikes, boycotts, fasts, and refusals to obey the law.
Alain de Benoist's 1985 book length essay, The Problem of Democracy is now available from the Arktos publishing house. Outside of specialist circles, and certainly within English speaking countries, Alain de Benoist may not be particularly well known.
Reagan accomplished an historical remoralization — not in the sense of renewing morality, but in restoring morale.
Discussion of the political impact of social media has focused on the power of mass protests to topple governments. In fact, social media's real potential lies in supporting civil society and the public sphere - which will produce change over years and decades, not weeks or months.