„Vagyok pedig kormány embere a szónak azon értelmében, hogy kárhoztatok minden működést, minden elvet, melyek törvényes és hathatós kormányzást lehetetlenítenek.” gróf Dessewffy Aurél
 | 2010. november 3.  | 09:00
Aki felszólal: Kőszeg Ferenc
A Magyar Helsinki Bizottság volt elnöke 2006. október 23. után azt mondta, törvényes volt a rendőrség fellépése. Most már azonban ő is félti a jogállamiságot. Az LMP meg felvállalja.
"Képtelenség azt állítani, hogy tegnap a rendőrök békés tüntetőkre támadtak rá, és ok nélkül alkalmaztak erőszakot [...] a rendőrök a tévéostromhoz és azt követő napokhoz képest szakszerűbben és összességében törvényesen léptek fel a rendzavarókkal szemben" - nyilatkozta 2006. október 24-én az egy nappal korábbi hatósági attakról Kőszeg Ferenc jogvédő, a Magyar Helsinki Bizottság akkori elnöke.

Most, 2010. november 3-án már felszólal a "jogállamiság lebontása" ellen - mégpedig az LMP tüntetésén. Éppen azon párt demonstrációján, mely - tényleg konzekvens módon - a mai napig felemlegeti: "Nem tudjuk azt elfelejteni, hogy Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt több esetben is jogellenesen veretett szét, illetve tiltatott be tüntetéseket. Hogy Gyurcsány Ferenc kormányzása idején rátámadt a rendőrség békés polgárokra". És ne feledjük: amikor majd' minden, magát független jogvédőnek fotosoppoló szervezet himihumizott az október 23-ai rendőrterror kapcsán, akkor a TASZ-ügyvivő Schiffer András volt azon kevesek egyike, aki egyértelműen kijelentette: "Itt nem elszigetelt rendőri túlkapásokról van szó. Ez rendőrállami beavatkozás volt."

Tény emellett, hogy a Fidesz Alkotmánybíróság jogköreiről szóló indítványát lehet vitatni - az LMP erősen neki is megy a javaslatnak, de ügyesen úgy, hogy még csak véletlenül se kelljen közösködniük Gyurcsány Ferenccel. Előbb kikerülték a vele együtt tartandó sajtótájékoztatót, majd (még egyszer) éles distinkciót tettek az általuk meghirdetett "AB-védő" rendezvény kapcsán önmaguk és a volt miniszterelnök között (ld.: "Nem lehet a jogállam védelméért folytatott küzdelem kulcsszereplője olyan személy, aki pártcélokra használta a rendőrséget és a titkosszolgálatokat, jogszerű tüntetéseket oszlatott fel vagy akadályozott meg"). Az Orbán Viktort tényszerűen "sikkasztással" (Btk. 317.§) vádoló Gyurcsány - a lehető legszerencsétlenebb módon - persze most jogi válaszcsapással fenyegeti az LMP-t és azt a Magyar Hírlapot, melynek példányszám-növekedéséhez egyszer már hozzájárult...

De ha az LMP-nek ennyire fontos, hogy ugyanazon téma és ideiglenes véleményközösség esetén se említtessenek egy lapon az ex-miniszterelnökkel, akkor miért vállalnak be egy lejárt szavatosságú SZDSZ-es politikust, akinek 2006-ban még igencsak sajátos volt az aktuális jogállam-értelmezése? Aki akkoriban még együtt heherészett Kuncze Gáborral "Révész Mártíriuszon"? Aki az események után egy évvel is "szélsőjobboldali" fantazmagóriának minősítette a rendőrség törvényellenes fellépéséről szóló állításokat? Megmondom őszintén: nem tudom.

(Képünkön a korai SZDSZ tüntetésén részt vevő Kőszeg Ferenc látható. Forrás: 168 Óra.)
(A jobbklikken a hozzászóláshoz regisztráció szükséges.)
ahasuerus | 2010. november 5.  | 09:27
# 1

Kőszeg Ferenc.

 

Ezeknek a fregoliknak dőltem be 1989-ben, léptem be az SZDSZ-be, kampányoltam. 

Mentségemre szolgáljon, hogy Dr. Tölgyessy Péter alkotmányjogász tartott

városunkban előadásokat. Ő is elhitte, bevette a maszlagot.

 

Végre, remélem örökre vége ennek a mocskos gyülevész bandából verbuválódott  bandának.

 

Kőszeg! te meg húzd meg magad, mont tetü a var alatt!

Az alkotmányozás kezd igazán mulattatóvá válni.
A szalonképes konzervatív tudja, hogy a liberalizmus és más baloldaliságok olyanok, mint az iszlám: betérni lehet, kitérni azonban nem, azért halál jár.
What we now call “civil resistance" often takes the form of mass rallies and demonstrations, as in Prague in 1989 and Tehran in 2009. People also engage in strikes, boycotts, fasts, and refusals to obey the law.
Alain de Benoist's 1985 book length essay, The Problem of Democracy is now available from the Arktos publishing house. Outside of specialist circles, and certainly within English speaking countries, Alain de Benoist may not be particularly well known.
Reagan accomplished an historical remoralization — not in the sense of renewing morality, but in restoring morale.
Discussion of the political impact of social media has focused on the power of mass protests to topple governments. In fact, social media's real potential lies in supporting civil society and the public sphere - which will produce change over years and decades, not weeks or months.