„Vagyok pedig kormány embere a szónak azon értelmében, hogy kárhoztatok minden működést, minden elvet, melyek törvényes és hathatós kormányzást lehetetlenítenek.” gróf Dessewffy Aurél
VSZ: Schuck Attila | 2011. január 28.  | 16:41
AlterGlob - nem mindegy?
Az MSZP nemrég alakult új platformjával kapcsolatban feltehetjük a kérdést: mégis mi az új az alterglobos, antirasszista, feminista, marxista szocializmusban?
Szanyi Tibor alakított egy nagyot az MTV Ma Reggel című műsorában. A Mandiner főszerkesztője, Balogh Ákos Gergely ugyanis föltette azt a kérdést, nem problematikus-e Marx mint szimbólum használata, mire Szanyi Nyugat-Európa felé mutogatott, hogy ott Marxnak mekkora kultusza van. Balogh Ákos azon fölvetésére, hogy nyugaton nem volt állampárti diktatúra, Szanyi egy "nem mindegy?" kérdéssel felelt. Ez nagyjából Horn Gyula "na és?"-ének újratöltött verziója. Van, ami sosem változik.

Az egy ideje megújulási törekvésekért kiáltó, de bármilyen mélyreható változást nélkülöző szocialista pártban a barikádok első sorából érkező arcok egy hétvégi estére leporolták Marxot és kifényesítették a vörös csillagot. Az MSZP ismét egy új tagozattal bővült. Az AlterGlob néven futó tömörülés a nyitórendezvényen megjelent ötvenfős törzsgárdájával kívánja elérni a párt megtisztítását, s a marxista gyökerekhez való visszatérést. Mindezt a kampánykapitányi aktív hónapok utáni légüres térben kissé feloldódó, identitását kereső Szanyi Tibor jelenlétében. Úgy látszik a felszínre tört mozgalmár énje, amely üdvözölte a radikális hangvételt, s aktív támogatásáról biztosította a csoportosulást.

Az AlterGlob egyik alapítója, Alföldi Andrea nyilatkozatában kijelentette, hogy a liberálisoknak és konzervatívoknak nincs helyük az MSZP soraiban. Az újonnan létrejövő tagozatot a zöld, feminista, alternatív, és mindenekelőtt antirasszista formációként említette, s a szokásos fordulatoknak megfelelően a diktatúra rémképét festegette a falra. Majd Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédét kissé fricskázva ugyan, de történelmi cselekedetnek, nemes tettnek minősítette. Beszédét azzal zárta, hogy elkezdődött az MSZP új korszaka, megalkuvás nélkül.

De vajon új-e ez a korszak? Az elvtársak (ha már Marx) elmagyarázhatnák nekünk: mégis mi az új az alterglobos, antirasszista, feminista, marxista szocializmusban, és mi az új a naés-ben és a nemmindegy-ben? Amikor F. Nietzsche a "nihilizmus árját" látta "dagadni", talán prófétaként épp a folyamatosan megújuló szocialistákra gondolhatott.
(A jobbklikken a hozzászóláshoz regisztráció szükséges.)
kérdés | 2011. január 30.  | 12:51
# 1

Megállapítható, Napnál világosabban, a saját identitásukat, helyüket keresik.

Teszik ezt az elkényeztetett gyermek magabiztosságával.

Ja. Kicsit toporzékolnak, hisztiznek is hezzá.

Megszokták a középpontozást.

Régi-új szlogent javaslok a marxi ideológia uralta érának köznyelvéből leporolni hozzá:

"Gyere velünk, mi sem megyünk sehová!"

kérdés | 2011. február 1.  | 08:22
# 5

...és milyen szédítő tempóban...ugye ?

Az alkotmányozás kezd igazán mulattatóvá válni.
A szalonképes konzervatív tudja, hogy a liberalizmus és más baloldaliságok olyanok, mint az iszlám: betérni lehet, kitérni azonban nem, azért halál jár.
What we now call “civil resistance" often takes the form of mass rallies and demonstrations, as in Prague in 1989 and Tehran in 2009. People also engage in strikes, boycotts, fasts, and refusals to obey the law.
Alain de Benoist's 1985 book length essay, The Problem of Democracy is now available from the Arktos publishing house. Outside of specialist circles, and certainly within English speaking countries, Alain de Benoist may not be particularly well known.
Reagan accomplished an historical remoralization — not in the sense of renewing morality, but in restoring morale.
Discussion of the political impact of social media has focused on the power of mass protests to topple governments. In fact, social media's real potential lies in supporting civil society and the public sphere - which will produce change over years and decades, not weeks or months.