„Vagyok pedig kormány embere a szónak azon értelmében, hogy kárhoztatok minden működést, minden elvet, melyek törvényes és hathatós kormányzást lehetetlenítenek.” gróf Dessewffy Aurél
VSZ: Kiss Dávid | 2011. július 4.  | 10:00
Reloading 2006
Az MSZP kétségbeesetten próbálja feltámasztani a 2006 őszi hangulatot. Eleve elvetélt ötletről van azonban szó.
Rossz lehetett 2006 őszétől kezdve MSZP-snek lenni. Bizonyosan nem volt jó érzés éveken keresztül közutálatnak örvendeni, és a választás után alig pár hónappal látni, hogy gyakorlatilag már akkor elveszítették a következő választásokat. A sértettség, illetve a jelenlegi kormány utálata miatt az MSZP-sek nyilvánvalóan szeretnék, ha a Fidesz-KDNP vezetése is átélne valami hasonlót. Ennek érdekében az MSZP kétségbeesetten próbálja feltámasztani a 2006 őszi hangulatot. Eleve elvetélt ötletről van azonban szó, próbálkozni viszont mindig lehet.

Gondoljunk csak arra, amikor egy volt MSZP-s miniszterelnök 11 pontos "vádiratot" mondott el a mostani kormányfővel szemben. Ugyanő szabadságharcot hirdetett szintén a regnáló kormány ellen. Vagy ott volt például egy miskolci tüntetés, ahol Mesterházy Attila "nemzetrombolónak" nevezte Orbán Viktort, akinek kormányát "el kell zavarni". Emellett nevezték már hazaárulónak is a jelenlegi kabinetet. Mindezek fényében nem meglepő, hogy a párt politikai nagygyűlésén a miniszterelnök eltakarodását is skandálták már több ezren. Nemzetrombolás. Hazaárulás. Eltakarodás. Ismerősen csengő rigmusok, ugye?

És itt muszáj kitérni picit Gyurcsány Ferencre. Van annak ugyanis valami diszkrét bája, amikor a volt miniszterelnök a már-már brandjének számító "hazudtunk reggel, délben, meg este"-vel vádolja a jelenlegi kormányt. Mint ahogy valahol az is szánalmas, vagy inkább vicces, amikor megpróbálja rekontextualizálni őszödi beszédének más elemeit ("nem kicsit, nagyon"). Hugh Grant legjobb tanítványának láthatóan minden vágya, hogy ő is eljátszhassa egy kormányellenes egységfront vezetőjét. Erről szól a Demokratikus Koalíció (Demokrata Párt), a '89-esezés, a "konzervatív-szocialista-liberális egységfront" megteremtése, és a pártszavazás ötlete is.

Több ok is van azonban, ami miatt ezek a kísérletek kudarcra vannak ítélve. Először is: a Fidesz-KDNP nem saját magától vette át a kormányzást, mint az MSZP 2006-ban. Másodszor, nem áll jól egy olyan pártnak az utcai politizálás, amelyik éveken keresztül azt hangoztatta, hogy "a politika helye a parlamentben van".

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy minden igyekezet ellenére a Fidesznek nem volt őszödi beszéde, a baloldali média által ilyennek beállítani szándékozott "kötcsei beszéd" ugyanis nehezen értelmezhető ilyennek. És ugyan csökkent az új kormány népszerűsége a beiktatása óta, ám ez sokkal inkább a csodát várók természetes lemorzsolódásának tudható be, semmiképpen nem hasonlítható a 2006-os mértékű kiábránduláshoz, amikor már közvetlenül a választások utáni nyári hónapokban, jóval Őszöd előtt, megindult a tömeges elvándorlás a szocialistáktól. A szívük mélyén ezt talán ők is tudják. Vagy nem?
(A jobbklikken a hozzászóláshoz regisztráció szükséges.)
Az alkotmányozás kezd igazán mulattatóvá válni.
A szalonképes konzervatív tudja, hogy a liberalizmus és más baloldaliságok olyanok, mint az iszlám: betérni lehet, kitérni azonban nem, azért halál jár.
What we now call “civil resistance" often takes the form of mass rallies and demonstrations, as in Prague in 1989 and Tehran in 2009. People also engage in strikes, boycotts, fasts, and refusals to obey the law.
Alain de Benoist's 1985 book length essay, The Problem of Democracy is now available from the Arktos publishing house. Outside of specialist circles, and certainly within English speaking countries, Alain de Benoist may not be particularly well known.
Reagan accomplished an historical remoralization — not in the sense of renewing morality, but in restoring morale.
Discussion of the political impact of social media has focused on the power of mass protests to topple governments. In fact, social media's real potential lies in supporting civil society and the public sphere - which will produce change over years and decades, not weeks or months.