„Vagyok pedig kormány embere a szónak azon értelmében, hogy kárhoztatok minden működést, minden elvet, melyek törvényes és hathatós kormányzást lehetetlenítenek.” gróf Dessewffy Aurél
VSZ: Máthé Áron | 2011. december 16.  | 09:00
Mennyire kell vigyázni ránk?
Vajon érdemes-e egy leszabályozott, "jógyerek"-társadalom felé mutató intézkedéseket tenni?
Az ántivilágban simán előfordult, hogy a vizirendőr motorcsónakkal a Balatonban úszók mellé kanyarodott, kérte a vizijártasságit, meg a személyit, továbbá jónapot kívánt. Vigyáztak felnőttre és gyerekre egyaránt. Működött az ifjúságvédelem is, többszörösen rétegezve. Emlékszem, hogy a SZOT üdülőben a kiérdemesült régi belügyes felvigyázó óva intett minket alsósokat, hogy a nyolcadikosok példáját követve később diszkózni akarjunk. Annyi bizonyos: a stréberség erősen összefüggött a kommunista parádékban való részvétellel. Viszolygást keltő foglalatosság volt ez. A stréber máz mindenkinek nagyon rosszul áll, még akkor is, ha nincs valós tartalma.

Az első Orbán-kormányban volt ifjúsági és sportminisztérium, és a rettegők Orbán-jugendet vízionáltak, siratva a tizenéves korosztályok megszólításában tanúsított impotenciájukat, és üzenetük érvénytelenségét - de a stréberség fel sem merült. Most viszont mintha egy picit változott volna a helyzet. Az egykori Amőbás gúnyrajz a konzerv-fiatalokról ugyan továbbra is csak önmaga paródiája, de felesleges tálcán kínálni az olyan helyzeteket, mint a Zöld Pardon bezárása és helyére országzászló állítása. Mintha az aggodalom és a félés kezdene átszivárogni a hivatásos rettegőktől, csak más szférákban. Tavaly ősszel egy konferencián, amelyen az internet gyerekekre és fiatalokra gyakorolt hatását vizsgálták a szakértők, az előadók közül sokan féltek és jószerivel csak egyetlen hang szólalt fel a józan ridegtartás érdekében.

Most egy hasonló ötlet merült fel az egyik honatya részéről. Este 8 után csak szülővel vagy általa kijelölt nagykorú kísérővel lehetne 18 év alattiaknak az utcán tartózkodni. Az eredeti ötletbe belekeveredtek olyan mellékötletek is, miszerint a szülő köteles gyermeke emberi méltóságát tiszteletben tartani, gyermekével együttműködni, a gyermekét az őt érintő kérdésekről — korának és fejlettségének megfelelően — tájékoztatni, véleményét figyelembe venni. Hihetetlen, nehéz mást mondani. Az a rész pedig, hogy a szülő köteles gyermeke jogainak érvényesítése érdekében a szükséges intézkedéseket megtenni, valahogy felidézi a tanárral szemben gyermekeik vélt jogaiért közelharcot folytató szülők képét a bulvárhírekből. Tehát ezt kár törvénybe foglalni, ez már sajnos van. Ha elfogadják a törvényt, kíváncsi leszek, hogyan tartatják be, különösen olyan esetekben, amikor könnyű lesz rasszizmusról prédikálni.

Jó lenne először is inkább az olyan kérdésekkel szembenézni, mint hogy meg lehet-e és meg kell-e spórolni az összes létező veszélyt a gyerekkorból? Mindenféle kemény, aggodalmas szabályozással kell-e a fiatalságot a helyes irányba terelni? Sőt, továbbmegyek: vajon érdemes-e egy leszabályozott, "jógyerek"-társadalom felé mutató intézkedéseket tenni? Vajon minden esetben új törvények kellenek-e, vagy elég lenne a meglevő jogszabályok betartását vizsgálni? Mellékesen szólva, néha ezek is fejtörést okozhatnak. Így például a Magyar Népmesék egy-egy pikánsabb része, vagy az Egri csillagok néhány véresebb jelenete nem nagyon kerülhetne adásba a mai szabályozás szerint.

Az ifjúság védelmét lehet, hogy inkább a személyi- és vagyonbiztonság helyreállításával kellene kezdeni a problémás térségekben, nem pedig a többiekre - szülőkre és 18 év alattiakra - terhet rakó, új törvények elfogadásával. Ellenkező esetben a fürdővízzel együtt vélhetően a gyerekek is ömleni fognak kifelé.

(Illusztrációnkon az 1971-es Gépnarancs című Kubrick-rendezte kultfilm egy jellemző részletének képe látható.)
(A jobbklikken a hozzászóláshoz regisztráció szükséges.)
stockholm | 2011. december 17.  | 17:16
# 1

Szerintem ebben a kérdésben sem kell feltalálni a meleg vizet: körül kellene nézni a világban, hogy milyen jogi megoldások léteznek az ifjúság védelmét elősegítendő és mutatis mutandis a hazai szabályozásban ezeket felhasználni.

 

Ha a szabályozásra szükség van - márpedig van -, akkor vezessük be, még ha várható is némi ultraliberális hisztéria: egy közösségnek (jelen esetben országnak) joga és kötelessége értelmes mederbe terelni az élet folyamatait.

 

(Németországban is van 'Jugendschutzgesetz'.)

 

 

butapesti | 2011. december 21.  | 14:42
# 2

"Este 8 után csak szülővel vagy általa kijelölt nagykorú kísérővel lehetne 18 év alattiaknak az utcán tartózkodni."

-------------------------

Félreértésen alapul az info. Az elképzelés a 14 év alattiakra (gyerekkorúak) vonatkozik.

Egyébként a topik címe:

Mennyire kell rátok vigyázni?

Nos semennyire. Rátok már nem kell vigyázni. Levittétek a Jobbklikket a béka segge alá és most megveregetitek a válatokat, ha kettő komment jön a sok hülyeségetekre egy hónapban.

Szépen kinyírtátok az egyik legpezsgőbb oldalt. (Mennyi volt a júdáspénz?)

Békés Márton pedig "...lehetőleg máma még."

kérdés | 2011. december 22.  | 11:15
# 5
ÁLDOTT, BÉKÉS KARÁCSONYT MINDENKINEK!
Az alkotmányozás kezd igazán mulattatóvá válni.
A szalonképes konzervatív tudja, hogy a liberalizmus és más baloldaliságok olyanok, mint az iszlám: betérni lehet, kitérni azonban nem, azért halál jár.
What we now call “civil resistance" often takes the form of mass rallies and demonstrations, as in Prague in 1989 and Tehran in 2009. People also engage in strikes, boycotts, fasts, and refusals to obey the law.
Alain de Benoist's 1985 book length essay, The Problem of Democracy is now available from the Arktos publishing house. Outside of specialist circles, and certainly within English speaking countries, Alain de Benoist may not be particularly well known.
Reagan accomplished an historical remoralization — not in the sense of renewing morality, but in restoring morale.
Discussion of the political impact of social media has focused on the power of mass protests to topple governments. In fact, social media's real potential lies in supporting civil society and the public sphere - which will produce change over years and decades, not weeks or months.