„Vagyok pedig kormány embere a szónak azon értelmében, hogy kárhoztatok minden működést, minden elvet, melyek törvényes és hathatós kormányzást lehetetlenítenek.” gróf Dessewffy Aurél
Jobbklikk Egyesület | 2012. február 21.  | 10:57
A konzervatív filmek több pénzt hoznak a konyhára, mint a liberálisak
Pénzt akarsz csinálni Hollywoodban? Lépj a piacra olyan filmekkel, amelyek a konzervatív értékeket hirdetik - véli egy nemrég megjelent tanulmány. Máthé Áron fordítása.
Patriotizmus és hagyományos értékek, ahogyan azt a Thor, a Némafilmes (The Artist), a Soul Surfer és a Leleményes Hugo című filmekben láthattuk - ezt keresik a mozik látogatói. Legalábbis ezt állítja egy olyan csoport, amely hasonló filmek díjkiosztó gáláját szervezte meg február 10-én.

Pénzt akarsz csinálni Hollywoodban? Lépj a piacra olyan filmekkel, amelyek a konzervatív értékeket hirdetik, és nem gúnyolják a kereszténységet! Két évtizede ez az üzenet, amelyet a Moviegudie nevű csoport hirdet, és amelyet február 10-én megjelent 76 oldalas tanulmányukban kifejtettek.

A tanulmányt ezer dollárért árulták. Az ár magában foglalta a jegyet is, amely belépőként szolgált az éves Faith & Values Award Gala rendezvényére. A tanulmány olyan 2011-ben bemutatott filmekről külön is dicsérően emlékezett meg, mint a Rém hangosan és irtó közel (Extremly Loud and Incredibly Close), a Föld inváziója - Csata Los Angelesért (Battle: Los Angeles), Pénzcsinálók (Moneyball), Az igazi kaland (We bought a Zoo), és a Leleményes Hugo (Hugo). Ezzel szemben a tanulmány szerzői elmarasztalólag elemezték az olyan alkotásokat, mint a Super 8, a Red State, a Good Old Fashioned Orgy, a Beszélnünk kell Kevinről (We need to talk about Kevin), a Rossz tanár (Bad Teacher) és a Táncoló talpak 2. (Happy Feet Two).

A Movieguide összeállításában több mint két tucat szempont szerint értékelték a szóban forgó filmeket. Ezek között volt például, hogy a film címe a kapitalizmust vagy a szocializmust sugallja-e; hogy hangsúlyozza-e vagy tagadja a bibliai értékeket, stb. Erőszak, szex, politikai korrektség, revizionista történetírás, környezetbarátság, feminizmus, homoszexualitás és számos más, politikailag forró téma jelenlétét is megfontolás tárgyává tették a vizsgálatban.

Az éves jelentés szerint a 2011-es moziévad tíz csúcsfilmje közül hét magas pontszámot kapott a Movieguide indexe szerint, amelyek ezért úgy minősítettek, hogy »erős vagy nagyon erős keresztény-, bibliai-, erkölcsi és szabadítási-szabadulási tartalommal bírnak«. A Movieguide értékelésében tavaly 91 film ért el magas pontozást a konzervatív/erkölcsi kategóriákban. Ezek a filmek átlagosan darabonként 59 millió dollárt hoztak a konyhára. Másfelől 105 filmről állapították meg, hogy magas pontszámot kaptak a liberális/baloldali kategóriákban, ám ezek a filmek darabonként átlagosan csak 11 millió dollár bevételt produkáltak.

Az átlagot tekintve azok a filmek, amelyek négy csillagot kaptak a Movieguide-tól, 53,3 millió dollár bevételt értek el, míg azok, amelyek csak egy csillagot érdemeltek, mindössze 10,6 milliót. Kivétel természetesen bőven akad, a legfontosabbak a következők: a Másnaposok 2. (The Hangover Part II), illetve az Alkonyat: Hajnalhasadás 1. (The Twilight Saga: Breaking Dawn Part I). Jóllehet, ezek a csúcsmozik 582 milliót, illetve 702 milliót kasszíroztak világszerte, a Movieguide úgy értékelte, mint amelyek »széteső világképet« és »obszcén viselkedést« közvetítenek.

»A legtöbb mozibajáró azt várja, hogy a jó győzzön a rossz fölött, az igazság a hazugság fölött, az igazságtalanság elbukjon, és az igazi szépség felülkerekedjen az ocsmányságon« - ahogy a Movieguide jelentés szerkesztője, Ted Baehr írja jelentésében.

A cikk eredetileg a Hollywood Reporter honlapján jelent meg, 2012. február 7-én.

(Képünkön a Csata Los Angelesért című 2011-es amerikai sci-fi remake egyik képkockája látható.)
(A jobbklikken a hozzászóláshoz regisztráció szükséges.)
bdi | 2012. február 23.  | 04:15
# 1

Olvastam egy hasonló kutatásról: A fekete filmek több hasznot hoznak mint a többiek. 

 

http://ideas.repec.org/a/taf/apeclt/v17y2010i16p1559-1564.html 

 

Ezek szerint a konzervatív-fekete film az igazán nyerő! 

 

Azért elég komolytalannak találom a tanulmányt: almát hasonlítanak körtével. pl a 2011-ből pozitívan kiemelt filmek költségvetése nagyrészt a százmilliós katergória, míg a másik csoport a tiízmilliós nagyságrend (kivétel a pingvinek). Abban is biztos vagyok, hogy a közönségfilm - művészfilm megosztás is torz a két csoport között, még szép, hogy nem ugyanannyian mennek el megnézni őket.

Az alkotmányozás kezd igazán mulattatóvá válni.
A szalonképes konzervatív tudja, hogy a liberalizmus és más baloldaliságok olyanok, mint az iszlám: betérni lehet, kitérni azonban nem, azért halál jár.
What we now call “civil resistance" often takes the form of mass rallies and demonstrations, as in Prague in 1989 and Tehran in 2009. People also engage in strikes, boycotts, fasts, and refusals to obey the law.
Alain de Benoist's 1985 book length essay, The Problem of Democracy is now available from the Arktos publishing house. Outside of specialist circles, and certainly within English speaking countries, Alain de Benoist may not be particularly well known.
Reagan accomplished an historical remoralization — not in the sense of renewing morality, but in restoring morale.
Discussion of the political impact of social media has focused on the power of mass protests to topple governments. In fact, social media's real potential lies in supporting civil society and the public sphere - which will produce change over years and decades, not weeks or months.