„Vagyok pedig kormány embere a szónak azon értelmében, hogy kárhoztatok minden működést, minden elvet, melyek törvényes és hathatós kormányzást lehetetlenítenek.” gróf Dessewffy Aurél
VSZ: Mizsei Eszter | 2012. július 19.  | 10:00
Az elnökválasztást a nők dönthetik el?
A 2012-es választás egyik kulcskérdése, hogy Mitt Romney képes-e maga mellé állítani elegendő számú női szavazót?
Legutóbb, 2008-ban tízmillióval több nő vett részt az elnökválasztáson mint férfi, és elemzők szerint - különösen az ingadozó államokban - a női voksok ezúttal különösen fontosak lehetnek.

Az elmúlt harminc évben a győztes elnökjelöltre átlagosan 7-8 százalék különbséggel szavaztak férfiak és nők. A republikánus jelöltek mellett több férfi, a demokraták jelöltjei mellett pedig több nő voksolt. Valószínűleg most ősszel sem lesz másképp, a kérdés az, hogy milyen arányban támogatják majd a nők a két legesélyesebb jelöltet. Az egyik legújabb felmérés szerint az összes választásra jogosult körében a jelenlegi elnök, Barack Obama már csak három százalékkal vezet, de a női szavazókat tekintve még mindig több mint tíz százalék az előnye. Az egyedülálló nők pedig kettő-egy arányban őt támogatnák republikánus ellenfelével szemben.

A hivatalban lévő elnököt rendszerint újraválasztják és Barack Obama ezúttal is számíthat a női szavazatokra. Kampányában, ahogyan elnöksége alatt is, hangsúlyosan jelennek meg a nő- és családpolitikai témák és gondosan ápolja szerető férji és gondos apai imázsát is. A demokrata kormányzat kiemelt területként kezelte a nők számára fontos ügyeket: legyen szó az egyenlő bérezés kapcsán elfogadott törvényről, az egészségügyi szolgáltatásokhoz, az oktatáshoz való hozzáférésről, vagy kifejezetten a nők, a családok számára előnyös gazdaságpolitikai intézkedésekről. Sőt, néhány ügyben, mint például a munkáltatók (egyes esetekben biztosítótársaságok) kötelezése arra, hogy női munkavállalóik számára ingyenessé tegyék a fogamzásgátlást, nyilvánvalóan túl messzire mentek.

Vajon miért nem vette fel a kesztyűt Mitt Romney? Miért nem találni az ő nevével fémjelzett nőket megszólító programot, vagy legalább egy "Life of Julia-t"? Míg párton belüli legnagyobb riválisa, Rick Santorum kampányának központi eleme volt a hagyományos értékrend védelme, addig Romney meglehetősen szűkszavúan nyilatkozott a homoszexuális házasságkötés, vagy a reprodukcióhoz kapcsolódó jogok kapcsán. Vélhetően azért, mert a republikánusok abban bíznak, hogy a 2012-es elnökválasztás elsősorban a gazdasági válságra adott válaszokról szól. A konzervatív értékrendet valló nők - ahogyan az amerikaiak általában - aggasztónak tartják az ország gazdasági helyzetét, a munkanélküliséget. Ezeket a jellemzően fehér, házasságban élő, középosztálybeli nőket leginkább saját családjuk anyagi biztonsága érdekli, ezért a számukra szimpatikus válaszokat kínáló republikánus kampánymunka nem az országos médiában és a leglátogatottabb internetes portálokon zajlik, hanem alulról szerveződő szervezetek segítségével, helyi szinten.

A következő lépés az lehet, ha Romney megfogadva "felesége tanácsát", női alelnökjelöltet választ. Condoleeza Rice-t, George W. Bush külügyminiszterét szakértők a legesélyesebbek közé sorolják, ő azonban meglehetősen tartózkodóan nyilatkozik arról, vállalná-e a jelölést. Ráadásul a szállingozó hírek kapcsán a Republikánus Párt több prominens politikusa - köztük Ron Paul - is deklarálta, biztosan nem támogatná Rice-t. Romney sokat emlegetett titkos listáján állítólag még egy nő, az országosan kevéssé ismert új-mexikói kormányzó, Susana Martinez neve is szerepel. A női alelnökjelöltekről szóló találgatások elindítása kampányfogásnak mindenesetre nem volt rossz, hiszen ügyesen terelte el figyelmet a Romney személyét érintő támadásokról. Az, hogy végül ki lesz a befutó, legkésőbb augusztus végén, a republikánus nemzeti konvención kiderül.
(A jobbklikken a hozzászóláshoz regisztráció szükséges.)
Az alkotmányozás kezd igazán mulattatóvá válni.
A szalonképes konzervatív tudja, hogy a liberalizmus és más baloldaliságok olyanok, mint az iszlám: betérni lehet, kitérni azonban nem, azért halál jár.
What we now call “civil resistance" often takes the form of mass rallies and demonstrations, as in Prague in 1989 and Tehran in 2009. People also engage in strikes, boycotts, fasts, and refusals to obey the law.
Alain de Benoist's 1985 book length essay, The Problem of Democracy is now available from the Arktos publishing house. Outside of specialist circles, and certainly within English speaking countries, Alain de Benoist may not be particularly well known.
Reagan accomplished an historical remoralization — not in the sense of renewing morality, but in restoring morale.
Discussion of the political impact of social media has focused on the power of mass protests to topple governments. In fact, social media's real potential lies in supporting civil society and the public sphere - which will produce change over years and decades, not weeks or months.