„Vagyok pedig kormány embere a szónak azon értelmében, hogy kárhoztatok minden működést, minden elvet, melyek törvényes és hathatós kormányzást lehetetlenítenek.” gróf Dessewffy Aurél
Jobbklikk Egyesület | 2012. augusztus 28.  | 00:21
Együtt megyünk tovább
Gerillamatricázás, kommunikációs topmenedzsernők, radikális állatvédelem és breaking-bejelentés a szíriai túszügyben. Ez volt a Jobbklikk programja a 2012. augusztus végi Tranzit fesztiválon Kőszegen. Folytatjuk.
Négy nap, több mint ezer résztvevő, tucatnyi közösség bemutatkozása, húsznál is több kisebb fórum, és hét, több száz fő részvétellel zajló kerekasztal-beszélgetés, naponta egy nagy- és két kisebb koncert. Ez volt a kőszegi Tranzit fesztivál programja, amelyet a Kommentár folyóirat alapítványa rendezett 2012. augusztus 22. és 25. között.

A kormányfő látogatása mellett - amelyen másfél órán keresztül a fesztiválozók kérdéseire válaszolt Ablonczy Bálint, a folyóirat szerkesztője és a Heti Válasz újságírója moderálásában - több miniszter (a megnyitót is mondó Balog Zoltán, Hende Csaba, Navracsics Tibor) és államtitkár (Hoffmann Rózsa, L. Simon László, Németh Zsolt, Rétvári Bence) is előadóként vett részt a fesztivál közéleti beszélgetésein. Többek között Csaba László, Hiller István, Tabajdi Csaba, Schiffer András és Baló György társaságában. A nyitott szellemiség, a kíváncsiság, az érdeklődő atmoszféra révén és a vitakészségnek hála száznál is többen hallgatták például Schöpflin György és Adam LeBor Economist-tudósító vitáját, amely Magyarország nyugat-európai megítéléséről szólt, amint a drogliberalizációról, az ügynökkérdésről és a romák helyzetéről folytatott eszmecserére, vagy a katonai oktatás jövőjéről szóló beszélgetésre is szép számmal érkeztek a résztvevők.

Schmidt Mária, az idén tíz éves Terror Háza Múzeum igazgatója valódi, magával ragadó véleményvezérként mutatkozott be, Fábry Kornél atya a szeretet kultúrájáról beszélt, Patrick Egan, az FWD Affairs vezetője pedig a most zajló amerikai elnökválasztási kampányról tartott prezentációt. Lánczi András, Horkay-Hörcher Ferenc, Ókovács Szilveszter és Vitézy Dávid, akárcsak Szalay-Bobroviczky Kristóf a Századvégtől és Magyar Kornélia a Progresszív Intézettől szintén a beszélgetőpartnerek táborát gyarapította. Az esti sávban a Fiatal Írók Szövetsége jóvoltából versfelolvasás és irodalmi vitakör működött. Rögtön az első napon teljes erővel játszott a csángó-magyar-kelta dallamokkal támadó ír-punk Firkin, amelyet a rákövetkező napokon többek között Marót Viki, a Csík zenekar és DJ Bootsie követett. Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a szokásos fesztivál-élmény és a mára hagyományosnak számító tranzitos konferencia-rendezvény műfajteremtő keresztezése született meg a mögöttünk hagyott héten.

Igazi újítás volt az is, hogy a Mandiner, a Jobbklikk, a Konzervatórium, a KerDem-blog, a Kommentár, a Heti Válasz, a Századvég és a Magyar Konyha is külön helyszínen rendezte meg délutáni szemináriumi beszélgetéseit, ahol egymással párhuzamosan zajlottak a meghívott vendégek mellett a résztvevők véleményére is fokozottan figyelő moderált eszmecserék. Ezzel a fesztivál a közösségek közösségévé vált, bizonyítva, hogy az egymással kulturális és véleményversenyben álló kisebb közösségek valami nagyobb részévé válnak, miközben nem adják fel saját identitásukat. Egyfajta kulturális törzsszövetség született, ahol a fórumok különbözősége nem összezavarja, hanem elősegíti a megértést. Az őszinte vita ugyanis valódi tiszteletet szült. A Tranzit emblematikus jelképeként is olvasható a Heti Válasz fiatal újságírói és gyakornokai által szerkesztett és írt, négy napon át megjelenő igényes FesztiVálasz.

Kőszeg tárt karokkal fogadta a tranzitosokat. A várkapu hősfreskója, a nagytemplom mögötti Szent Flórián és a Fő téri Szent Sebestyén szobor, az ódon házak, a rokokó apró jeleivel teletűzdelt klasszicista épületek, az éjjel-nappal nyitva tartó zöldséges, az oroszlánfejes réz kapukopogtatók és a zegzugos, macskaköves, szűk utcák mind-mind a nyugat-magyarországi kisváros megannyi emlékezetes jeleként funkcionálnak. De ami igazán kifejezi a "kőszegiséget", és egy ennél szélesebb érzés jelképeként is szolgál, az a becsületkassza. A házak előtt apró sámlira kitett áruk - paradicsom, gyümölcsök, vadvirág, dísztök - pár forintért kínálják magukat. A régi vágású becsületkassza pénztára általában egy dunsztosüveg, amelynek fém tetejére keskeny rést vágtak, hogy a többnyire 100-200 forintba kerülő termékek árát abba dobja a vásárló. A becsületkassza valójában nem hasznot hoz, hanem egy olyan intézmény, amely a becsületes viselkedés nyílt színi, ha tetszik, utcai demonstrációját szolgálja. A becsületkassza elsősorban nem az apró és kedves termékek eladásáról szól, hanem a becsületesség minden nap láthatóvá tételéért felel.

A Jobbklikk színpadán a csütörtöki fesztiválnapon két vendégünk volt, akikkel a női karrierépítésről és a mai kommunikációs trendekről beszélgettünk. Bánhegyi Zsófia, aki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs vezetői székét nemrég a T-Systems kommunikációs igazgatói posztjára cserélte, az állami és a versenyszférában szerzett széleskörű tapasztalatairól és a nők jobb hálózat-összetartó képességeiről számolt be, a Coca-Cola Magyarország vállalati kapcsolatok igazgatójaként dolgozó Pogány Éda pedig, miközben tinikorunk legendás Cherry Coke-jának brand-cseréjéről beszélt, a férfi és a női érvényesülési módszerek különbözőségéről is szót ejtett.

Pénteken két állatvédő volt a vendégünk. Míg Trenyik Zsolt, a szombathelyi Kutyamenhely Alapítvány kuratóriumi elnöke a hazai állattartás igencsak fejlesztésre szoruló kultúrájáról és a szervezet bürokráciával folytatott küzdelmeiről beszélt, addig Kristóf Veronika, a Sea Shepherd egyetlen magyar aktivistája szó szerint veszélyesebb vizekre evezett. A delfin-, cápa-, fóka- és bálnavadászat ellen küzdő szervezet missziójában immár az ötödik bálnavadász-szezont töltő aktivista nemcsak a mínusz negyven fokos télben véghezvitt bálnavédő akciókról számolt be, amelyek során például szeme láttára hajtott keresztül társai őrcsónakján a japán bálnavadászok hajója, hanem a királyi állatokat robbanófejes szigonyágyúval levadászók értelmetlen mészárlásainak hátterét is árnyalta. Elmondása szerint a természetes biodiverzitás elleni tömeges támadások hátterében a második világháború után Japánnak engedélyezett bálnavadászat köré kiépült lobbi áll, amely a vadászatról szóló nemzetközi tárgyalásokon országok szavazatait vásárolja meg (például a partvidékkel nem rendelkező Mongóliát és apró óceáni szigetekét), a többnyire nehézfémmel szennyezett bálnatesteket pedig kórházak konyháinak adja el.

Szombaton száz fős tömeg foglalta el a Taverna Étterem lugasát, ahol Hajdú János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója beszélt a két éve működő szervezet meggyőző tevékenységéről, a legénység életéről és a bevetéseken mutatott példátlan gyorsaságukról. Ekkor megcsörrent a telefonja, majd két perc múlva nyugodtan visszaülve közölte, hogy a Szíriában fogva tartott három magyar túsz épségben és egészségesen kiszabadult. A vastapssal fogadott bejelentésről a HírTV híradója a helyszínről tudósított.

Bár évek óta arról panaszkodnak, hogy a politikai viták eldurvultak, és képtelenség egy asztalhoz leültetni az ellenfeleket, most mégis több ízben sikerült. Akik mindig ennek hiányát panaszolták fel, most kivárhatják a végét, vajon ezúttal sikerül-e megbeszélni a dolgokat. Az Index úgy fogalmazott, hogy "a fesztivált valahogy úgy kell elképzelni, mint az internetes generáció Tusványosát." Hát legyen, de a legfontosabb mégis az, amit Lánczi András idézett egyszer egy ferencvárosi falról, vagyis, hogy "a megoldás a közösségekben van." A nyári Tranzit fesztivál véget ért, jön az ősz. Bárhogy is legyen, mi együtt megyünk tovább.
(A jobbklikken a hozzászóláshoz regisztráció szükséges.)
butapesti | 2012. október 15.  | 22:53
# 2
Jobbklikk-közösség..  Egy szűkkörű swingerklubnak több tagja van. (Ráadásul érdekesebb is a dolog.)
rezkaree | 2014. április 1.  | 13:34
# 6
http://schmuckick.tumblr.com/post/81375125417
Az alkotmányozás kezd igazán mulattatóvá válni.
A szalonképes konzervatív tudja, hogy a liberalizmus és más baloldaliságok olyanok, mint az iszlám: betérni lehet, kitérni azonban nem, azért halál jár.
What we now call “civil resistance" often takes the form of mass rallies and demonstrations, as in Prague in 1989 and Tehran in 2009. People also engage in strikes, boycotts, fasts, and refusals to obey the law.
Alain de Benoist's 1985 book length essay, The Problem of Democracy is now available from the Arktos publishing house. Outside of specialist circles, and certainly within English speaking countries, Alain de Benoist may not be particularly well known.
Reagan accomplished an historical remoralization — not in the sense of renewing morality, but in restoring morale.
Discussion of the political impact of social media has focused on the power of mass protests to topple governments. In fact, social media's real potential lies in supporting civil society and the public sphere - which will produce change over years and decades, not weeks or months.