„Vagyok pedig kormány embere a szónak azon értelmében, hogy kárhoztatok minden működést, minden elvet, melyek törvényes és hathatós kormányzást lehetetlenítenek.” gróf Dessewffy Aurél
VSZ: Jobbklikk  | 2013. június 25.  | 11:33
Korszakvisszaváltók hű tükre
A híres-hírhedt szárszói mosdó nem más, mint mindannak a mauzóleuma, amitől kiráz minket a hideg: az igénytelen, stílustalan, lepukkant és silány slamposságé.
Teljesen érthető, hogy Farkasházy Tivadar nem örült annak, hogy ország-világ előtt fény derült szörnyű titkára: balatonszárszói haciendáján ugyanis a létező szocializmus rémséges ikonoklasztázát rejtegeti. Más szavakkal a velünk élő posztkommunizmus iszonytató mosdó-enteriőrbe kövesedett atavisztikus maradványait őrizgeti. A mellékhelyiség avítt és áporodott szagát pusztán a kép közvetítése révén is orrunkban érezzük, olyannyira erős és jelképszerű az összhatás. Teddy és Mimi WC-je nem más, mint mindannak a mauzóleuma, amitől kiráz minket a hideg: az igénytelen, stílustalan, lepukkant silányságé.

Még egyszer: szimbólumerejű a fénykép vizualitása. A lapos késő-Kádár-rendszer másodosztályú vonatainak nejloningben főtt kisember-izzadtsága ugyanis semmi ahhoz képest, amit ez a kép idéz fel! Érdemes apránként megfigyelni, meg-megállni és bebarangolni az ízléstelenség eme viszolyogtató mementóját! Érdemes például rögvest az elején megfigyelni a hosszú évek alatt barnává sötétült eternit-járólap és a szebb napokat látott romhányi csempe díszléc-mentes, cementtel fugázott összeillesztése mentén burjánozva kivirágzó rothadást. Vagyis a fal repedéseiben önfeledten nyíló penészvirágok feketés foltjait. (Azt már tudjuk, hogy ki használja az ominózus toalettet, a kérdés már csak az: vajon ki takarítja?)

A maníros pedantéria ugyanakkor hűen megmutatkozik a távolabbi bal sarokba aligha diszkréten beállított lila színű WC-kefe elhelyezésében. Nem kevésbé figyelemre méltó az ugyanebből az anyagból gyártott, az enteriőr színorgiáját az elviselhetetlenségig fokozó narancssárga billenőfedelű, valamikor fehér, mára sárgássá öregedett szemetes, valamint a minden MÁV-mosdó szerves részét képező - onnan többnyire eltulajdonítással a hétvégi bungalókba kerülő - diszkrét virágmintás, fröccsöntött, KGST-formatervezett WC-papírgurigatartó (jól jegyezzük meg ezt a szót, ezen túl mindig ez a kép fog beugrani róla!). A lakások kiszuperált termékei így érkeztek egy hosszú menetelés után jól megérdemelt helyükre, a mindennapi használat indián nyarát teremtve meg számukra. Dehát nem is kell ezen csodálkozni: a hazai élettől jó tíz-tizenöt évvel lemaradó megjelentek (Kuncze, Selmeczi, Gálvölgyi, Magyar Bálint, Juszt László, stb.) is egy utolsó vénasszonyok nyarában reménykednek 2014-től. Mindhiába.

Folytassuk. A bal alsó sarokba belógó, fából készült tároló és a távolabbi jobbsarokban árválkodó apró kis csaptelep szép kontrasztot képez egymással, nemcsak a páratlan színharmónia, de innen-onnan összehordott anyaguk okán is. Ne felejtsük el a kép jobb szélén látható fürdőkádat és a hozzá tartozó - egyben a kézmosó vízforrásául is szolgáló - csapot, amelyet nem sikerült hézagmentesen a falba illeszteni. És akkor eljött a pillanat, hogy mint kandírozott cseresznyét a parfé tetején, kitüntetett figyelmünkkel magát a nagy botrányt kavart központi elemet szemléljük meg! Láthatóan a mosdóéval azonos anyagból készült a WC-kagyló is, de a ráapplikált, csúszkálásáról ismert, hajdanán 10 forintért kapható vékony műanyag ülőke már más szaniterterméknek látszik. Ám itt sem maradhat el a rafinált ízléstelenség netovábbja, méghozzá egy átlátszó műanyag karral a peremre akasztható illatosító formájában.

Viccet félretéve: ez a mosdó a Szárszón megjelent társaság hű képe és tükre, pontosan olyan, mint a gazdája, és annak barátai. Végtelenül ócska és ízléstelen, szedett-vedett (ld. Vágó István western-kollekcióját), leélt és lestrapált (akárcsak Heller Ágnes szettje és az unottan cigiző Vadai Ágnes cipője). Egyetlen szóval jellemezve: slampos. A politika stílus és ízlés dolga is, ez a társaság pontosan úgy él, dönt és politizál, ahogyan kinéz.
(A jobbklikken a hozzászóláshoz regisztráció szükséges.)
kérdés | 2013. június 25.  | 12:03
# 1

Ez kíméletlenre sikeredett.

Csupán azáltal, hogy a részleteket karikírozza a Sok(k)szerző,

\'sszaki,

innentől visszafele a szoc. embertípus kötelező és szabadon választott életformájában fölnőtteket egyszerűen félresöpri.

Olyan, mint mikor a gyereket a fürdővízzel együtt öntik ki.

 

Aki nem csencselt, annak sem jutott másféle wc-ülőke, stb. ... ennyi volt a feketén/fehéren elérhető árukészlet.

 

 

butapesti | 2013. július 1.  | 22:58
# 2
Ha a szerző azt akarja megírni, hogy a Farkasházy buliján jelenlévőknek ez a budi kell, sőt ez csak ami nekik jó, nos az nem biztos, hogy igaz. De azt aláírom, hogy egytől-egyig mind idevalók. A találkozót is ebben a helyiségben kellett volna megrendezni, kár, hogy nem fértek be ide mindnyájan.
Az alkotmányozás kezd igazán mulattatóvá válni.
A szalonképes konzervatív tudja, hogy a liberalizmus és más baloldaliságok olyanok, mint az iszlám: betérni lehet, kitérni azonban nem, azért halál jár.
What we now call “civil resistance" often takes the form of mass rallies and demonstrations, as in Prague in 1989 and Tehran in 2009. People also engage in strikes, boycotts, fasts, and refusals to obey the law.
Alain de Benoist's 1985 book length essay, The Problem of Democracy is now available from the Arktos publishing house. Outside of specialist circles, and certainly within English speaking countries, Alain de Benoist may not be particularly well known.
Reagan accomplished an historical remoralization — not in the sense of renewing morality, but in restoring morale.
Discussion of the political impact of social media has focused on the power of mass protests to topple governments. In fact, social media's real potential lies in supporting civil society and the public sphere - which will produce change over years and decades, not weeks or months.