„Vagyok pedig kormány embere a szónak azon értelmében, hogy kárhoztatok minden működést, minden elvet, melyek törvényes és hathatós kormányzást lehetetlenítenek.” gróf Dessewffy Aurél
VSZ: Farkas Anikó | 2014. április 7.  | 14:12
"Nem akarunk, és nem tudunk gratulálni"
Mesterházy nem gratulál :(
Azon töprengek, vajon tényleg elhiszi-e a kormányt nem váltó össze(?)fogás néhány órával ezelőtti miniszterelnök-jelöltje, hogy az európai demokratikus hagyományba illeszkedő lépés nyíltan megtagadni a gratulációt a minden kétséget kizáróan demokratikus választásokon 2,1 millió szavazatot elnyerő és ezzel a parlamenti mandátumok biztos többségéhez jutó párttól és miniszterelnökétől.

E példa nélküli (elegendő csak az utóbbi kettő, vagy akár a fájdalmas 2002-es választás felidézni: ezt, ezt, vagy ezt) gesztustalanság a magát demokratának, pártját pedig a hazánkat az "európai fejlődés útjára egyedül visszavezetni képes" erőnek nevező politikustól nemcsak antidemokratikus, hanem egyúttal politikai és történelmi hiba is. Politikai, mert Mesterházy Attilának lehetősége adódott egy valóban új baloldalt kiépíteni (amellyel sokáig úgy tűnt, hogy élni is kíván), és bár az e fölötti reményünk az igazán európai módon kikényszerített összefogósdival jelentősen csökkent, a választás éjszakáján végképp el is veszett.

Mesterházy Attila - bár valószínűleg sokan vitatkoznának velem, hogy volt-e neki ilyen egyáltalán - a maradék hitelességét is elveszítette, nemcsak a Fideszre voksoló 2,1 millió szavazó, hanem valamennyi választópolgár előtt. Végül történelmi is, mert éppen az ilyen viselkedés teszi borzasztóan nehézzé a gesztusokat, a közhelyes árokásás helyetti megbékélést és a nemzeti konszenzust legfontosabb ügyeinkben. Nehézzé teszi, de nem lehetetlenné, ezért abban az egyben bízhatunk, hogy az érthetetlen lépésnek egyetlen haszna talán lehet: még magasabb erkölcsi pozícióból teszi lehetővé a valóban közös értékekről folytatott értelmes párbeszédet az elkövetkező négy évben.

Mesterházy Attilának tehát nem akarunk, és nem is tudunk gratulálni, de a magyar demokráciáért érzett felelősségünkből adódóan is őszintén reméljük, hogy akárki is végez a második helyen a következő országgyűlési választásokon - vagy a még mindig kérdéses választókerületben -, nem követi el még egyszer ezt a súlyos hibát.

(Illusztrációnk Index-fotó.)
(A jobbklikken a hozzászóláshoz regisztráció szükséges.)
kérdés | 2014. április 13.  | 23:07
# 1

Vannak körzetek, ahol az ilyen viselkedésre van szükség (igény).

Ahogy tapasztalom, a nálam is öregebb városlakók vidékén.

Csupán a tényekkel nem tudnak mit kezdeni. Valamint a saccolással állnak hadilábon. Talán azért, mert elszaladt mindig mellettük a jelen, ui. a múlt eltörlésével voltak/vannak elfoglalva, amihez ráadásul hozzá kell butítani folyamatosan a jövőképet. Lehetőleg tervszerűen. Mindhalálig. 

 

Ennek tudatában a kampányvideójában közölt kormányváltó bejelentése hátborzongatóan hitelesre sikeredett, profi munka volt. 

 

 

 

 

 

Az alkotmányozás kezd igazán mulattatóvá válni.
A szalonképes konzervatív tudja, hogy a liberalizmus és más baloldaliságok olyanok, mint az iszlám: betérni lehet, kitérni azonban nem, azért halál jár.
What we now call “civil resistance" often takes the form of mass rallies and demonstrations, as in Prague in 1989 and Tehran in 2009. People also engage in strikes, boycotts, fasts, and refusals to obey the law.
Alain de Benoist's 1985 book length essay, The Problem of Democracy is now available from the Arktos publishing house. Outside of specialist circles, and certainly within English speaking countries, Alain de Benoist may not be particularly well known.
Reagan accomplished an historical remoralization — not in the sense of renewing morality, but in restoring morale.
Discussion of the political impact of social media has focused on the power of mass protests to topple governments. In fact, social media's real potential lies in supporting civil society and the public sphere - which will produce change over years and decades, not weeks or months.