„Vagyok pedig kormány embere a szónak azon értelmében, hogy kárhoztatok minden működést, minden elvet, melyek törvényes és hathatós kormányzást lehetetlenítenek.” gróf Dessewffy Aurél
VSZ: Kollár Dániel  | 2014. június 16.  | 10:00
Korszemek I. rész
Elhasznált arcok az elhasznált utca elhasznált kocsmáiban. Balra bárok, bennük jobbnál jobban hangzó ígéretek. Félig tele egók, félig se takaró topok, feltűrt ingujjak.
Álmatlan város


Bruce Wayne leoltja a lámpát az égen. Az éter ébred, a nyugalom tecchalott, a város most sem tud elaludni. Alumni találkozók borgőze lepi be a főteret a gőgdefeszten. Elhasznált arcok az elhasznált utca elhasznált kocsmáiban. Balra bárok, bennük jobbnál jobban hangzó ígéretek. A poharak félig üresek, az egymással versengő mondatok teljesen azok. Félig tele egók, félig se takaró topok, feltűrt ingujjak. Az igazság a pohárban van hatkor, kilenckor, éjfélkor és közte. Lökte a dumát az este, aki még fiatal, kicsit túl bohó, nagyon laza srác. Kellemesen elúszott ma is, az utóélet viszont kellemetlen lesz. Vajon mivel fogja várni otthon a vaskalapos, gonosz bátyja, az éjjel, amikor hazatántorog félrészegen? Tőle fél józanul is.

Sex, drugs & sleep apnea. A zopiklon zsákutcája, mely beugróban a szemekre leugró mennyezet a fal. Inszomnia olimpia maratoni futamokkal: farkasszemnézés az éjjeli órával, váltó forgolódás, páros felriadás-visszafekvés, katatón hason alvásimitálás. Egy bárány, két bárány, népjárvány. Pörög a film, az elejétől a végéig vágatlan, egymás hegyén-hátán fekszenek a statiszták a házakban. Tompa érintés az elnyomott vágyakban. Melatonin-casting, kontrasztanyag, sötétséget mélyítő vaku, kanapébelsőből szemet kiszúró kamera, hűtőbe rakott, kontakthibás súgáscsökkentő. A felvétel megy, a kéz elernyedt, az ég feketébe renderelt sötétkék. Példakép? A nap háta mögött a hold fent a felhőkkel épp félrelép. Az éjjeli óra csendben kúszva, alattomosan váltja számait, síri csendet teremtve, rendre utasítva mindent és mindenkit maga körül. Néma vihar a radar alatt, a csend élete, a zaj halála. Hajnalodik. Az éter ébren maradt, ébredezik mellette a város is az álmatlanságból.

Pénz vagyok


Lehetek az az ötödik iksz a szelvényen. Lehetek az ötödik csillag a hotelen. Lehetek mind az öt kontinens. Lehetek a negyedik króm felni a harmadik sportkocsin. Lehetek a két pont a Möet-n. Lehetek az első egymillió, amiről nem kérdeznek. Lehetek örökké a minimum null szaldó. Lehetek elégtelen üzleti terv és mégis kielégített részvényes. Lehetek exponenciális euronyi EBITDA. Lehetek Chanel a panel helyett. Lehetek Dubai bárhol, bármikor. Lehetek a bármekkora debit. Lehetek az ezüst hajjal hódító aranyifjú, a piacok által előre beárazott szerelem. Lehetek kilencven, hatvan, kilencven. Lehetek a tiszta románc a lupe tiszta gyémánton. Lehetek Urimuri. Lehetek álfrancia étlapokat bújó gasztrobarbár, a falatozó Forbes. Lehetek a kemény kopoltyú a rákon, az ízt adó féreg a sajtban. Lehetek a tanninos bor, és a tíz feletti borravaló. Lehetek a cseresznye a koktélon, a mandzsettagomb az ingen, a kitüremkedő selyemsál az öltönyön. Lehetek a kétely a mosolyon. Lehetek a saját próbafülkém. Lehetek a leszívott úszógumi, a felvarrt ránc. Lehetek a hazug tökéletesség tükre. Lehetek a lényegtelen lejárati dátum. Lehetek a soha meg nem jelenő százalékjel.

Lehetek a jövőtől nem félő jelen. Lehetek mások vágyainak mecénása, majd megmérgezője. Isten vagyok, aki elpusztít maga körül mindent.

(Illusztrációnk a szerző Prágában készült felvétele.)
(A jobbklikken a hozzászóláshoz regisztráció szükséges.)
Az alkotmányozás kezd igazán mulattatóvá válni.
A szalonképes konzervatív tudja, hogy a liberalizmus és más baloldaliságok olyanok, mint az iszlám: betérni lehet, kitérni azonban nem, azért halál jár.
What we now call “civil resistance" often takes the form of mass rallies and demonstrations, as in Prague in 1989 and Tehran in 2009. People also engage in strikes, boycotts, fasts, and refusals to obey the law.
Alain de Benoist's 1985 book length essay, The Problem of Democracy is now available from the Arktos publishing house. Outside of specialist circles, and certainly within English speaking countries, Alain de Benoist may not be particularly well known.
Reagan accomplished an historical remoralization — not in the sense of renewing morality, but in restoring morale.
Discussion of the political impact of social media has focused on the power of mass protests to topple governments. In fact, social media's real potential lies in supporting civil society and the public sphere - which will produce change over years and decades, not weeks or months.