„Vagyok pedig kormány embere a szónak azon értelmében, hogy kárhoztatok minden működést, minden elvet, melyek törvényes és hathatós kormányzást lehetetlenítenek.” gróf Dessewffy Aurél
VSZ: Kollár Dániel  | 2014. augusztus 26.  | 14:10
Korszemek IV. rész
Kézben kirágott alma, közte kukacok helyett appok. Programok. Közös RSVP, plátói edgesülés. Lazaság van, de ledob a Wi-Fi.
Roham


Egyszer csak elkezdett levegőért kapkodni a Margitsziget. A nyugodt nyári napsütést hirtelen széllökések zavarták meg a semmiből, feszültséget szítva a falevelek sűrűjében. A szökőkút szakadozni kezdett, a hídról bevezető út összeszűkült, ahogyan körülötte a körút is nem sokra rá, egymásnak nyomva autót, villamost, biciklist és gyalogost. Reszketett a Széll, a Nyugati teret félelemben tartó, néhai West Balkán szelleme az égig nőtt, beárnyékolva a belvárost. West-Dead End. A szétterült árnyból baljós koromfelhők váltak ki, sötétítve Terézváros tónusán. Utcáról utcára, térről térre terjedt a tenzió, tüzelt a glutamin, torlódott a gaba. A Bazilika leszegett fejjel és összekulcsolt karokkal várta a vihart. Érzésre extrém értékeket ért el az Erzsébet téri EKG, kopogtak a poharak a teraszon, a közterület-felügyelet tachycardiával kezelte a teret. Kétmilliós lakosság, kétszázas pulzus.

Hevesen vert a város szíve, szűkült a Sziget tüdőkapacitása, cikázott az adrenalin a csatornavezetékekben, verejték áradt a csatornafedelekből, csontig hatolt a dermedtség. Budapest deperszonalizált lett, idegennek mutatkoztak saját kerületei, torz, álomszerű képekké váltak az iménti iszonytató jelenetek. Úgy tűnt nagy a baj, a Citadella körkórképe viszont mást mutatott. Az értékek normál tartományba estek, a Duna oxigénszintje hajszál híján százszázalékos lett, az EKG-ról nem lehetett rendellenességet leolvasni. A pulzus hamar visszaállt mediánra, a Mechwarton újra fényes volt a budai hegyek előtti küszöb, a tömegközlekedési járatok és a tömegek pedig úgy közlekedtek, mintha mi sem történt volna. Lehet, hogy nem észleltek semmit az égvilágon. Lehet nem is volt semmi észlelnivaló. Nem ez lenne az első, nem ez lehet az utolsó.

Ketrec


Kurva jó, kurva yolo. Kedd két óra, két körte húzóra. Kézben kirágott alma, közte kukacok helyett appok. Programok. Kárpátia no go, Akkezdet kusza, talán maybe. Kata ott, akkor attend. Közös RSVP, plátói edgesülés. Dátum karika, következő körte ki. Lazaság van, de ledob a Wi-Fi. Vajon ki lehet, ki a környéken inkorrekt kontentet tol netre? Torzulhat a torrent pornótól, mint Torrente. A tonik átmos. Terézváros. Kedd fél három, kender kéne, eltökélten. Esélytelen, talán este, esetleg. Átellenben csodaváró csellengők, csendháborító csengőhangokkal. Cseh söröző, súlyos cehh, Hrabal szelleme. A szemét közben kinyom. Kender off, keserv on. Ormótlan keverés, körte, sör, sör, körte. Körözés a sötétségbe. Fénylő vigadó, folklór zenegép, fetrengő kánon. Kedd három, K.O. a láthatáron. Tántorgó lábak, tág, korgó gyomor, nyomorgó homeless. Kör, út, görbe. Borjú girosz elvitelre. Csípős csöpög, csalamádé csordul, felhas mordul. A fél kerület koldul. Felrázó szellő, lelombozó szex shop. K.O. Kár volt már a negyedik körte, ahogy a hetedik is. Heten, mint a főbűnök, a levükben forró felesek. Hónap eleje, kölcsön fedezet, tükör elől fedezék. Kedd fél négy, józanodó sóhaj, józan óhaj. Táskás szemek, tompa tekintet, tömör toxicitás. Elvert gyönyör, előugró örömlány. Színes vakolat, műköröm tapintat. Semmit sem takargat, elébe megy, rákérdez "Akarsz-e?" Rákérdezel. Hétezer. Karma sutra. Kurva élet. Kurva yolo.

(Illusztrációnk a szerző budapesti metróban készített felvétele.)
(A jobbklikken a hozzászóláshoz regisztráció szükséges.)
Az alkotmányozás kezd igazán mulattatóvá válni.
A szalonképes konzervatív tudja, hogy a liberalizmus és más baloldaliságok olyanok, mint az iszlám: betérni lehet, kitérni azonban nem, azért halál jár.
What we now call “civil resistance" often takes the form of mass rallies and demonstrations, as in Prague in 1989 and Tehran in 2009. People also engage in strikes, boycotts, fasts, and refusals to obey the law.
Alain de Benoist's 1985 book length essay, The Problem of Democracy is now available from the Arktos publishing house. Outside of specialist circles, and certainly within English speaking countries, Alain de Benoist may not be particularly well known.
Reagan accomplished an historical remoralization — not in the sense of renewing morality, but in restoring morale.
Discussion of the political impact of social media has focused on the power of mass protests to topple governments. In fact, social media's real potential lies in supporting civil society and the public sphere - which will produce change over years and decades, not weeks or months.