„Vagyok pedig kormány embere a szónak azon értelmében, hogy kárhoztatok minden működést, minden elvet, melyek törvényes és hathatós kormányzást lehetetlenítenek.” gróf Dessewffy Aurél
Békés Márton | 2014. szeptember 2.  | 10:00
Az első magyar Kalasnyikov
A szovjet megszállók után a magyar szabadságharcosok fogtak a világon először Kalasnyikovot a kezükben fegyveres konfliktus során.
A világhírű AK-47-est, bár már közvetlenül a második világháború után elkészült, lassan rendszeresítették csak a szovjet Vörös Hadseregben. A működési elvről (avtomat = automata), a tervezőcsapat vezetőjéről (Mihail Ty. Kalasnyikov) és a prototípus évéről (1947) elnevezett AK-47-es gépkarabély első harci bevetése egyes értesülések szerint a koreai háborúban volt. A fegyver a hírek szerint feltűnt az 1953-as kelet-berlini felkelés idején is, ám arról nem tudni, hogy használták is volna. Az ’50-es évek első felében inkább kipróbálás alatt álló prototípus volt még, mintsem tömegesen rendszeresített haditechnika.

Az már bizonyosabb, hogy az első fegyveres konfliktus, amelyben a gépkarabély részt vett, éppen az 1956-os magyar szabadságharc volt. Az ekkor Magyarországra érkező megszálló szovjet hadsereg elit csapatait szerelték fel a fegyverrel (már nem kísérleti jelleggel!), a magyar felkelők azonban számos AK-47-est zsákmányoltak tőlük. Vagyis, a szovjet megszállók mellett a magyar szabadságharcosok fogtak a világon először Kalasnyikovot a kezükben fegyveres konfliktus során.

Fejes József Tiborról két kép is készült, amikor zsákmányolt AK-47-es van nála (illusztrációnkon a bal felső képen). A róla ismert fotók alapján állíthatjuk, hogy ő volt az első azon felkelők, forradalmárok, szabadságharcosok között, akiket ezen - később ikonikussá vált - fegyverrel fényképeztek le. Fejes József Tibor lakatoshegesztő ekkor 22 éves volt. Részt vett a Sztálin-szobor ledöntésében, első puskáját egy rendőrségi fegyverraktár elfoglalásakor szerezte, majd nem tudni, hogyan jutott a szovjet katonáktól Kalasnyikovhoz. Bár a szovjet intervenció után felvette a munkát, elfogása után fegyveres cselekményben való részvétel miatt halálra ítélték. 1959. április 9-én végezték ki, 25 évesen.

A Corvin-közi fegyveres csoportban, amelyben harcolt, jellegzetes kalapjáról - emiatt Keménykalaposnak is hívták -, sáljáról és dacos szemeiről volt ismert. Az egyik, róla készült képen társai körében áll - a fotót Michael Rougier készítette a Life-nak -, a másikon pedig, vélhetően az Üllői út kereszteződésében, a Corvin-köz bejáratánál, egy kilőtt tank előtt strázsál a síneken. Fegyvere ki van biztosítva. A nagyvilág egyébként éppen a Life fotójáról értesült először a fegyver létezéséről. Úgy tűnik, a Corvin-közben többen is zsákmányoltak AK-t, róluk is ismertek felvételek, méghozzá a párizsi Magnum Agency riportereként dolgozó Erich Lessingéi (ennek részlete illusztrációnkon a jobb alsó képen látható).

Az ekkor még ritkán használt fegyverhez való hozzájutás nem volt másként Budán sem. El kellett venni az ellenségtől. Egy filmkocka elárulja, hogy a forradalom egyik idősebb vezetője, Szabó József is birtokolt egy Kalasnyikovot (illusztrációnkon a bal alsó képen, középen). Szabó József, vagy ahogyan a fiatalok hívták, Szabó bácsi Erdélyben született, a forradalom napjaiban gépkocsivezetőként dolgozott Budapesten. A budai oldalon fekvő Széna téren található félbehagyott metróépítkezésen fészkelő, jobbára bányászokból, ifjúmunkásokból és egyetemistákból álló csoportosulás választotta vezetőjének. Egy, a Széna téri felkelőket mutató felvételen az látható, hogy a forradalom október végi győzelme után Szabó bácsi „fiainak” gyűrűjében és a Nemzetőrség jelenlétében szájához emeli és megcsókolja fegyverét.

Szabó bácsitól, amint egykori harcosai megjegyzik, nem voltak idegenek az efféle teátrális jelenetek és a heves érzelmek. A karizmatikus, bajszos Szabó bácsi erősen hatott a katonáira, igazi forradalmár alkat volt. 1956 novemberében bujkálni kényszerült, majd letartóztatása után "a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló fegyveres felkelés szervezése" címén halálra ítélték. 1957. január 19-én, hatvan évesen végezték ki.

A cikk angol nyelvű, rövidebb verziója a magyar rendszerváltás történeteit felidéző We Made It Happen című projekt honlapján érhető el, a hozzá tartozó képgalériával együtt.
(A jobbklikken a hozzászóláshoz regisztráció szükséges.)
butapesti | 2015. március 3.  | 01:09
# 1

A Kalasnyikov egyáltalán nem volt új és ismeretlen nyugaton, mert egy náciktól zsákmányolt hasonló elven működő fegyver szolgált mintául:

 http://hu.wikipedia.org/wiki/Sturmgewehr_44

Kissé groteszk, hogy az eredetije sokkal jobb volt, de bonyolultabb és néha, illetve orosz viszonyok között gyakran csütörtököt mondott. Kalasnyikov olyan fegyvert tervezett amelyik egyszerű, igénytelen, olcsó és jóval strapaállóbb volt. Ma ez a géppisztoly avilág legelterjedtebb fegyvere. Klónjai minden országban fellelhetőek.

Az alkotmányozás kezd igazán mulattatóvá válni.
A szalonképes konzervatív tudja, hogy a liberalizmus és más baloldaliságok olyanok, mint az iszlám: betérni lehet, kitérni azonban nem, azért halál jár.
What we now call “civil resistance" often takes the form of mass rallies and demonstrations, as in Prague in 1989 and Tehran in 2009. People also engage in strikes, boycotts, fasts, and refusals to obey the law.
Alain de Benoist's 1985 book length essay, The Problem of Democracy is now available from the Arktos publishing house. Outside of specialist circles, and certainly within English speaking countries, Alain de Benoist may not be particularly well known.
Reagan accomplished an historical remoralization — not in the sense of renewing morality, but in restoring morale.
Discussion of the political impact of social media has focused on the power of mass protests to topple governments. In fact, social media's real potential lies in supporting civil society and the public sphere - which will produce change over years and decades, not weeks or months.