„Vagyok pedig kormány embere a szónak azon értelmében, hogy kárhoztatok minden működést, minden elvet, melyek törvényes és hathatós kormányzást lehetetlenítenek.” gróf Dessewffy Aurél
VSZ: Techet Péter | 2010. június 26.  | 10:00
Sajtótájékoztató
A jobboldali média szükséges és talán folyamatban lévő megújulása közepette a mögöttes párt ereje és a kormányközeliség is kihívásokat támaszt.
Érdekes írás jelent meg a Magyar Nemzetben. Óvatosan, de kritizálta a Fideszt. Egyelőre csak a nagyobbik kormánypárt médiatörvény-javaslatát - de a cikk vége már többet sejtet, mint egy egyszerű szakmai vitát, bírálatot. Szerető Szabolcs voltaképp - egyelőre még persze Érte, s nem Ellene aggódva - számon kérte a polgári párton a demokráciát. Mészáros Tamás feat. Bolgár György megdicsérte a polgári napilapot, azt, amitől Avar János éveken át még az újságkénti minősítést is megtagadta.

Hogy egy demokráciában tényleg megbosszulja-e magát, ha leépítik, korlátozzák a demokráciát, nem tudom. De hát nem is erről lennénk szólandók. Hanem arról, hogy a Magyar Nemzet kritizál. És még ez sem érdekes önmagában - ám ennek kapcsán megkérdezhetjük, hogy milyen legyen, milyen lesz a jobboldali média? Ami eddig olyan volt, amilyen.

Milyen is volt? Például ellenzéki. A Fidesz azonban immáron kormányon van, a hozzá közelálló médiák (médiumok) pedig ellenzékinek megmaradva kevéssé állhatnának továbbra is közel hozzá. A tegnapi újságnál azonban talán csak a kormánypárti propagandalap unalmasabb. Az újságíró létében mindig is valamelyest a hatalom ellenfele. Szólásszabadságát is az állammal szemben nyerte el - igaz, mostanra már más, nem-állami entitásokkal szemben kell védenie. Az újságíró kritikus, szellemes, provokatív. Nem a hatalom indokai, hanem árnyoldalai érdeklik. Ez nem azt jelenti persze, hogy minden újságnak minden kormány ellen egyaránt lőnie, ugyanazon dühvel érvelnie, csaholnia kell. De az újságok közötti különbség - amint tőlünk északabbra, délebbre, nyugatabbra van - nem a kormánypártiság vagy az ellenzékiség - tehát valamilyen pártérdek szolgálata -, hanem a kritika irányának és céljának eltérősége. Valaki konzervatívként kritizál, valaki liberálisként, valaki katolikusként, valaki baloldaliként, valaki kommunistaként, valaki fasisztaként, valaki anarchistaként (stb.) - természetes, hogy egy konzervatív kormány a konzervatív újsághoz közelebb áll, de a konzervatív újság ettől még ugyanúgy kész konzervatívként számon kérni a konzervativizmust. A Frankfurter Allgemeine Zeitung nem lesz CDU-lap, még ha bizonyosan jobban szimpatizál a CDU egyes törekvéseivel. A Libération sem lesz szocialista házi újság, még ha maga is balról kritizálja a közéletet. És a La Croix sem lesz az egyház hivatalos közlönye, még ha újságírói többségében valószínűleg vallásukat gyakorló katolikusok.

Magyarországon azonban a mai napig nem alakult ki egy ilyen hagyományos újságszerkezet. Hanem tisztázatlan identitások vannak. Az Új Jobboldal gondolatainak is teret adó, a forradalmat nyolc éve folyamatosan jósló Demokrata konzervatív hetilapnak nevezi magát. A görög baloldali tüntetések idején a neoliberális ellenérveket szerkesztőségi cikkben kifejtő Népszava szociáldemokratának tartja magát. Várjuk, hogy a Magyar Fórum mikor fogja önmagát cionista lapnak gondolni, és A Szabadság mikor indít Hayek-idézettel a címlapján. Ugyanolyan ideológiai bovigus (volt hosszú ideig) a magyar sajtó nagy része, mint ahogyan pártjaink is csak nagy nehezen voltak megfeleltethetők a hagyományos ideológiai válaszokkal. A kép azonban tisztul. A pártok terén egyre egyértelműbb alternatívák fogalmazódnak meg: konzervatív Fidesz, keresztény-szociális KDNP, zöld-balos, részben az urbánus balliberálisok felé is nyitott LMP, idegenellenes, rend- és kisemberpárti Jobbik. (Egy szociáldemokrata, egy kommunista és egy libertárius párt hiányzik még a teljességhez.) A magyar sajtó is változik. A Magyar Nemzet idézett cikke azt bizonyítja, hogy a lapnak - és tán más lapok is követni fogják őt - nem pártkötődése, hanem elvei vannak.

A kormányra került jobboldalhoz közel álló lapoknak azonban nyomós érdekük is, hogy immáron elveik legyenek. Ugyanis egy pártlap nem eltartható. Az egyébként is gyenge nyomtatott napilappiac - ahol voltaképp újraolvashatjuk azt, amit előző nap a Hír TV-ben többször is hallhattunk - csak akkor tud fennmaradni, csak akkor talál olvasókra, ha egyrészről - amint Umberto Eco javasolta a nyugaton is csökkenő példányszámú napilapoknak - voltaképp naponta megjelenő hetilapok lesznek (ergo nem tegnapi és tegnapelőtti híreket írnak le, hanem elemzéseket, hosszabb tanulmányokat, tematikus számokat, stb. jelentetnek meg - mégpedig naponta), másrészről ha függetlenednek mindenféle párt- vagy egyéb érdekektől. A tegnapi híreket közlő, pártos nyomtatott médiát ugyanis mindenképp legyőzi az ingyenes, friss, független internetvilág, ahol hírforrások, blogok százezreiből lehet bármiről, egyszerre több oldalról is információkat szerezni.

A mai magyar sajtó frissessége, üdesége és pártatlansága még csak vágy. De Kelet-Európában sem lehetetlen jól szerkesztett, tematikus cikkekkel jelentkező lapokat megjelentetni. Ajánlom mindenki szíves figyelmébe mondjuk a szlovák liberális SME-t - csak, hogy lássuk: lekrumplizott szomszédjaink miben járnak még előttünk. A Magyar Nemzet vezércikke azonban azt mutatja, hogy a jobboldal érzi, tudja: érdeke, hogy elvei legyenek. Hogy függetlenedjék a pártoktól. A Heti Válasz tán a leginkább elől jár ebben - a lap eséllyel lehet egy magyar Focus, amely a politika konzervatív tárgyalását életmódtémákkal, színes riportokkal, rövid interjúkkal lazítja. (No persze jelen sorok szerzője egy magyar Zeit-nek örülne, de ne legyen telhetetlen.) A Magyar Nemzet egy széles polgári, jobboldali napilapként egyrészről teret adhat a jobboldal színességének - azaz belső vitáknak is -, másrészről azonban egy világos polgári értékválasztást tükrözhetne cikkeivel. Mondhatni: a Magyar Nemzetnek naponta kell azt nyújtani, amit most szombati magazinja hetente hoz. A Magyar Hírlap pedig vagy a jobboldal ökle marad - elvégre egy ideig lesz még hova lecsapni -, vagy pedig jobboldali bulvárirányt vesz: nem csak stílusában, de tematikájában is. Ne feledjük: a bulvárlapok többsége Európában voltaképpen jobboldali, kifejezetten egy kispolgári-konzervatív szemléletet tükröz, s nem ritkán tartalmaz elitellenes, antiszemita kikacsintásokkal teli cikkeket (elég csak a nemrég elhunyt Hans Dichand osztrák Kronen Zeitung-jára gondolnunk). A televíziók terén a Hír TV-nek pedig egyre inkább hírtévének kell lennie: sok híradóval, riporttal, tematikus műsorokkal. Világos állásponttal - azaz elvekkel, s nem kötődésekkel. A hírek mögötti egyébkénti pluralizmus felvállalásával.

Mivel a baloldal vezető pártja megsemmisült, a baloldali média szabadon alakulgathat a jövőben - és ellenzékiként eleve könnyebben is írhat. A jobboldali média megújulása, újrafogalmazása lesz a nehezebb feladat - a mögöttes párt ereje és a kormányközeliség egyébkénti nehézségei okán.

(Illusztrációnkon Bethlen István egykori kormányfő látható, amint az Országház folyosóján a liberális Az Est című délutáni napilapot olvassa. A fotó a '20-as évek vége felé készült.)
(A jobbklikken a hozzászóláshoz regisztráció szükséges.)
abraxas | 2010. június 26.  | 19:11
# 1

Nos, Bethlen idejében még nem volt internet. Az írott sajtó példányszáma csökken, de itt lenne az ideje, hogy véleményvezér szerepet vigyen. Lehetőségek ide vagy oda, kevés ember áll neki otthon munkából hazajövet, vagy éppen menet lapot szerkeszteni. A jobboldali értékrendű sajtót viszont komolyan kellene ahhoz venni, hogy véleményvezér lehessen. Egy friss példa: Komolyan a Népszabadságot kell háttérinformációkkal ellátni arról, hogy ki lesz az új budapesti rendőrkapitány? Vagy a Hírszerzőnek kell lenyilatkozni, hogy nem három, hanem két évig vetik ki a bankadót? Ezen sürgősen változtatni kellene...

Mr Nyet | 2010. június 26.  | 20:52
# 2

Elolvastam ezt az újjobboldali dolgot a honlapjukon. A német nyelvű szövegbe is beleolvastam. Valamiféle "indoeurópai" közös gyökereken alapuló összeurópai kultúrkampfot vizionálnak, bár elég zavaros.

 

A magyar képviselőiknek az írásai viszont mintha csak abból éllnának, hogy úgy zsidóznak, hogy a többi antiszemitát közben anyázzák

kérdés | 2010. június 27.  | 06:42
# 4

Amit eddig kiolvastam a cikkből és a klf. fórumok hsz-eiből, az arra hívja föl a figyelmet, hogy nem teszik föl a kérdést:

minek a sajtó?

 

Azt mondják, súly - ellensúly.

 

Azt is mondják, kiegyensúlyozás.

 

Hogy legyen egyensúly.

 

De ki tudja, milyen az egyensúly, ha csak egyen van súly? Azon mindig, amit épp az egyik fajsúlyos, vagy kevésbé fajsúlyos politikai szereplő citál.

  Akkor az csak az a jelenség, hogy nála van a hangsúly.

Az még nem egyensúly.

kérdés | 2010. június 27.  | 07:12
# 5

Ha lenne a sajtónak egy tényleges kiegyensúlyozásra törekvő felügyelete, nemcsak hatalmi fegyver lenne, akkor el lehetne oszlatni azt a torz, hamis képet, amit ma áraszt a sajtó.

Épp, az egyensúly megbontását szokta a sajtó szolgálni.

Arra utaznak az újságírásban, hogy kellő időben, kellő túlsúllyal befolyásolhassák a természetes történéseket, ne engedjék nyugalmi állapotba térni az indulatok hullámzását.

 

 

LF | 2010. június 27.  | 15:19
# 6

releváns felvetés és jó írás, de nekem a blogoszféra jelentőségének hangsúlyozása kicsit hiányzik belőle. szerintem pl. a véleményvezér cikkei érnek annyit és elérnek annyi olvasót, mint szinte bármelyik magyar nemzet írás.

 

a napilapok jövője tényleg teljesen bizonytalannak tűnik. a fiatalosabb, közérhető, de minőségi netes közéleti megnyilvánulások terén meg a jobbközép már most erősen vezet.

soelmo | 2010. július 4.  | 11:02
# 7

Azt hiszem a lapok ezzel az ellenzéki alapállással valami fatális tévedésben élnek. Azt gondolom, (hacsak nem határozták meg a lapalapítási nyilatkozatban, vagy a munkazerződésben) egy lapnak nem muszáj mindenáron ellene menni a dolgoknak. Egy lap nem lehet a jó ellenzéke. A magyar Nemzet a hagyományos (antik?) parlamenti szereposztás szerint akarja meghatározni saját szerepét. De ugyan mondja már meg nekem egy jelez zsurnaliszta, hogy miért lnne ellenzéke a jónak? Ugyan miért kell fikáznia a nemzeti oldalt, ha történetesen nem tesz semmi rosszat? csak úgy, alapból? Mert örök ellentmondásra esküdött? Ez hitetelenné teszi minden megnyilvánulását, azt, hogy nem azért ellenez valamit, mert rossz, hanem azért, mert most az a dolga? Az, hogy a kommunizmus és a gyurcsányizmus úgy volt rossz, hogy volt, zt még értem, hogy elvetik. De ha történetesen bmasíroztaott volna bennünket a jólétbe, az igazságosságba, akor is ellenzékiként fikázták volna? 

Most a fidesz 2/3 ellen egyetlen fikázási lehetőség van csak....és ezt jó ellenzéki hangütéssel ostorozhatnák: ha nem tünteti el végleg a kommunizmust! 

Az alkotmányozás kezd igazán mulattatóvá válni.
A szalonképes konzervatív tudja, hogy a liberalizmus és más baloldaliságok olyanok, mint az iszlám: betérni lehet, kitérni azonban nem, azért halál jár.
What we now call “civil resistance" often takes the form of mass rallies and demonstrations, as in Prague in 1989 and Tehran in 2009. People also engage in strikes, boycotts, fasts, and refusals to obey the law.
Alain de Benoist's 1985 book length essay, The Problem of Democracy is now available from the Arktos publishing house. Outside of specialist circles, and certainly within English speaking countries, Alain de Benoist may not be particularly well known.
Reagan accomplished an historical remoralization — not in the sense of renewing morality, but in restoring morale.
Discussion of the political impact of social media has focused on the power of mass protests to topple governments. In fact, social media's real potential lies in supporting civil society and the public sphere - which will produce change over years and decades, not weeks or months.