„Vagyok pedig kormány embere a szónak azon értelmében, hogy kárhoztatok minden működést, minden elvet, melyek törvényes és hathatós kormányzást lehetetlenítenek.” gróf Dessewffy Aurél
Jobbklikk Egyesület | 2012. augusztus 28.
Gerillamatricázás, kommunikációs topmenedzsernők, radikális állatvédelem és breaking-bejelentés a szíriai túszügyben. Ez volt a Jobbklikk programja a 2012. augusztus végi Tranzit fesztiválon Kőszegen. Folytatjuk.
Négy nap, több mint ezer résztvevő, tucatnyi közösség bemutatkozása, húsznál is több kisebb fórum, és hét, több száz fő részvétellel zajló kerekasztal-beszélgetés, naponta egy nagy- és két kisebb koncert. Ez volt a kőszegi Tranzit fesztivál programja, amelyet a Kommentár folyóirat alapítványa rendezett 2012. augusztus 22. és 25. között.

A kormányfő látogatása mellett - amelyen másfél órán keresztül a fesztiválozók kérdéseire válaszolt Ablonczy Bálint, a folyóirat szerkesztője és a Heti Válasz újságírója moderálásában - több miniszter (a megnyitót is mondó Balog Zoltán, Hende Csaba, Navracsics Tibor) és államtitkár (Hoffmann Rózsa, L. Simon László, Németh Zsolt, Rétvári Bence) is előadóként vett részt a fesztivál közéleti beszélgetésein. Többek között Csaba László, Hiller István, Tabajdi Csaba, Schiffer András és Baló György társaságában. A nyitott szellemiség, a kíváncsiság, az érdeklődő atmoszféra révén és a vitakészségnek hála száznál is többen hallgatták például Schöpflin György és Adam LeBor Economist-tudósító vitáját, amely Magyarország nyugat-európai megítéléséről szólt, amint a drogliberalizációról, az ügynökkérdésről és a romák helyzetéről folytatott eszmecserére, vagy a katonai oktatás jövőjéről szóló beszélgetésre is szép számmal érkeztek a résztvevők.

Schmidt Mária, az idén tíz éves Terror Háza Múzeum igazgatója valódi, magával ragadó véleményvezérként mutatkozott be, Fábry Kornél atya a szeretet kultúrájáról beszélt, Patrick Egan, az FWD Affairs vezetője pedig a most zajló amerikai elnökválasztási kampányról tartott prezentációt. Lánczi András, Horkay-Hörcher Ferenc, Ókovács Szilveszter és Vitézy Dávid, akárcsak Szalay-Bobroviczky Kristóf a Századvégtől és Magyar Kornélia a Progresszív Intézettől szintén a beszélgetőpartnerek táborát gyarapította. Az esti sávban a Fiatal Írók Szövetsége jóvoltából versfelolvasás és irodalmi vitakör működött. Rögtön az első napon teljes erővel játszott a csángó-magyar-kelta dallamokkal támadó ír-punk Firkin, amelyet a rákövetkező napokon többek között Marót Viki, a Csík zenekar és DJ Bootsie követett. Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a szokásos fesztivál-élmény és a mára hagyományosnak számító tranzitos konferencia-rendezvény műfajteremtő keresztezése született meg a mögöttünk hagyott héten.

Igazi újítás volt az is, hogy a Mandiner, a Jobbklikk, a Konzervatórium, a KerDem-blog, a Kommentár, a Heti Válasz, a Századvég és a Magyar Konyha is külön helyszínen rendezte meg délutáni szemináriumi beszélgetéseit, ahol egymással párhuzamosan zajlottak a meghívott vendégek mellett a résztvevők véleményére is fokozottan figyelő moderált eszmecserék. Ezzel a fesztivál a közösségek közösségévé vált, bizonyítva, hogy az egymással kulturális és véleményversenyben álló kisebb közösségek valami nagyobb részévé válnak, miközben nem adják fel saját identitásukat. Egyfajta kulturális törzsszövetség született, ahol a fórumok különbözősége nem összezavarja, hanem elősegíti a megértést. Az őszinte vita ugyanis valódi tiszteletet szült. A Tranzit emblematikus jelképeként is olvasható a Heti Válasz fiatal újságírói és gyakornokai által szerkesztett és írt, négy napon át megjelenő igényes FesztiVálasztovább »
VSZ: Kollár Dániel
Péntek késő este van, szokás szerint megjönnek a Gozsduba. Leülnek az asztalukhoz, műbőr kabátok le, műmosolyok fel, smartphone ki.
Békés Márton
Kritikai megjegyzések a technikai fejlődésről, a biotechnológiáról, a technológiai munkanélküliségről, az adatbányászatról, a robotizációról és ezek emberi következményeiről.
VSZ: Kollár Dániel
A várost mesterségesen altatják, egy lélek sincs az utcán. A lelket lenémítják, a szív rohadtul nyers.
VSZ: Kollár Dániel
VSZ: Kollár Dániel  | 2014. szeptember 29.
Egy ebédszünet, egy későn kiszállított, langyos pizza, egy zsírtenger, fel is szeletelve meg nem is. Egy kolléga, aki kér egy szeletet.
VSZ: 
VSZ:  | 2014. szeptember 17.
Konferencia a Ludovikán Russell Kirk halálának 20. évfordulója tiszteletére: konzervatív gondolkodás az Egyesült Államokban. Eszmetörténet, kulturális nosztalgia, politikai filozófia.
Békés Márton
A szovjet megszállók után a magyar szabadságharcosok fogtak a világon először Kalasnyikovot a kezükben fegyveres konfliktus során.
Az alkotmányozás kezd igazán mulattatóvá válni.
A szalonképes konzervatív tudja, hogy a liberalizmus és más baloldaliságok olyanok, mint az iszlám: betérni lehet, kitérni azonban nem, azért halál jár.
What we now call “civil resistance" often takes the form of mass rallies and demonstrations, as in Prague in 1989 and Tehran in 2009. People also engage in strikes, boycotts, fasts, and refusals to obey the law.
Alain de Benoist's 1985 book length essay, The Problem of Democracy is now available from the Arktos publishing house. Outside of specialist circles, and certainly within English speaking countries, Alain de Benoist may not be particularly well known.
Reagan accomplished an historical remoralization — not in the sense of renewing morality, but in restoring morale.
Discussion of the political impact of social media has focused on the power of mass protests to topple governments. In fact, social media's real potential lies in supporting civil society and the public sphere - which will produce change over years and decades, not weeks or months.