Nyomtatás
Ablak bezárása
Egy kudarc győztesei
Böszörményi Nagy Gergely | 2010. november 5.
Meglepőnek tűnhet, de a kongresszusi választások legbiztatóbb fejleménye a Republikánus Párt számára egy baloldali siker: Harry Reid nevadai demokrata matuzsálem újraválasztása volt.
Elsöprő jobboldali sikert hoztak a részleges kongresszusi választások Amerikában. A Képviselőház 435 székéért, és a 100 fős Szenátus egyharmadáért folytatott versenyt a republikánusok sikerrel pozícionálták az Obama-adminisztráció inkább ellentmondásokat, mint eredményeket hozó első két esztendejéről szóló népszavazásként, így az "alsóházban" jelentős többségre tettek szert - igaz, a "felsőben" szűken bár, de maradt a demokrata uralom. A választási eredményeknek három jelentős következménye van.

 • (1) Az első és legbanálisabb, hogy (a mindig nagyszerű Charles Krauthammer szavaival) Barack Obama elnök politikai agendája immár tetszhalott állapotba került, stabil kongresszusi többség nélkül aligha lehetséges, hogy 2012-ig bármely nagyobb célkitűzését is elérheti. Tény, hogy újraválasztásának esélyei ezzel várhatóan kinyílnak - ám a kommentátorok itthon, de a tengerentúlon is hajlamosak abba a hibába esni, hogy fentieket jelölik meg a választás legfontosabb tanulságaként. Tévednek.


 • (2) Trendszerű megközelítésben mindjárt a második tényező is fontosabb ennél, mely nem is következmény, inkább egyfajta cáfolat. Röpke két esztendő alatt megdőltek azok az elemzések, melyek a 2008-as elnökválasztást követően a jobboldal tartós, akár évtizedekre elhúzódó válságát jósolták, amiért képtelenek integrálni az egyre népesebb latin-amerikai választókat, és hátrányban vannak a többi kisebbség megnyerésében is - szemben az e téren hallatlanul sikeres Demokrata Párttal. A bevándorló szavazói szegmensek immár legalábbis megosztottak, és a baloldal elérte, hogy demokrata elköteleződésük megújítása helyett apátiába forduljanak.
 • A baloldali előny tehát köreikben sem örök és magától értetődő.

 • (3) Végül, a politikai stratégia szempontjából messze legfontosabb következmény, melyről méltatlanul keveset hallani: a GOP várható belső átalakulása és a választások hatása a 2012-es republikánus elnökjelölt személyére. A keddi éjszaka legjobb híre az amerikai jobboldal számára ugyanis nem a képviselőházi többség, nem Nancy Pelosi kényszerű távozása a házelnöki székből, s nem is egy-egy liberális fellegvár elhódítása volt, sőt, épp ellenkezőleg. Meglepőnek tűnhet, de a legbiztatóbb fejlemény számukra épp egy baloldali siker: Harry Reid nevadai demokrata matuzsálem és kongresszusi vezér meglepően sima újraválasztása Sharon Angle, a republikánusok jobbszárnyaként jellemezhető Tea Party mozgalom jelöltjével szemben.

  A Tea Party moderált, libertárius kezdeményezésként élte reneszánszát néhány esztendővel ezelőtt, ahogyan arról itt, a Jobbklikk hasábjain is megemlékeztünk. A hálózat azonban azóta általános protest-erővé, a Republikánus Párt legszervezettebb plaformjává vált, mely informális, ám annál egyértelműbb vezetőként folyamatosan a nyilvánosság fókuszában tartotta Sarah Palin egykori alelnökjelöltet. Ha 2010 őszén a Tea Party koronaékszert rabol, és győzelmet arat Nevada szimbolikus csataterén, minden korábbinál nagyobb arroganciával (s tegyük hozzá, több politikai alappal) szólhatott volna bele a GOP 2012-es jelöltjének kiválasztásába. Mindez - Palin, vagy egy hozzá hasonló profilú aspiránssal számolva - drámaian csökkentené a republikánusok esélyeit, még egy hitelében meggyengült demokrata elnökkel szemben is.


 • A Tea Party által támogatott jelöltek természetesen így is számos államban értek el sikert. A mozgalom relatív eredményessége azonban a hálózatot inkább technikai eszköznek, mint sem szigorú ideológiai csapásiránynak tekintő vezetőket igazolja, és a következő két évben őket emelheti a párt kommunikációjának homlokterébe. Itt érkezünk el a keddi választás három plusz egyedik, immár "nem hivatalos", ám talán legérdekesebb újdonságához: egy harminckilenc éves miami ügyvédhez, aki az állam rendkívül népszerű (egykor republikánus, idén függetlenként induló) kormányzóját, Charlie Cristet legyőzve lett Florida frissen megválasztott szenátora. A koránál is legalább egy évtizeddel fiatalabbnak látszó győztes kubai emigránsok gyermeke, a helyi szintű törvényhozásban már bizonyított politikus, aki folyékonyan beszél spanyolul, kiváló szónok, és pragmatikus szakpolitikai agendája mellett is sikerrel mobilizálta a Tea Party szavazóit - miközben eredményesen szólította meg a moderált republikánusokat és a függetlenek egy részét is. Mindezt abban az államban, mely négyévente kulcsszerepet játszik az Ovális Irodáért folytatott küzdelem eldöntésében.

  Jó, ha megjegyezzük Marco Rubio nevét. Sehol egy érv, mitől ne ő lenne Amerika republikánus elnöke legkésőbb tíz esztendőn belül, és úgy tűnik, hogy ezzel ő is tisztában van.

  (Illusztrációnkon Marco Rubio, Florida szövetségi állam frissen megválasztott republikánus szenátora látható. A fotót a Christian Science Monitortól, a bejegyzés címét pedig, fájdalom, Paul Lendvaitól raboltuk.)