Nyomtatás
Ablak bezárása
Reloading 2006
Vendég | 2011. július 4.
Az MSZP kétségbeesetten próbálja feltámasztani a 2006 őszi hangulatot. Eleve elvetélt ötletről van azonban szó.
Rossz lehetett 2006 őszétől kezdve MSZP-snek lenni. Bizonyosan nem volt jó érzés éveken keresztül közutálatnak örvendeni, és a választás után alig pár hónappal látni, hogy gyakorlatilag már akkor elveszítették a következő választásokat. A sértettség, illetve a jelenlegi kormány utálata miatt az MSZP-sek nyilvánvalóan szeretnék, ha a Fidesz-KDNP vezetése is átélne valami hasonlót. Ennek érdekében az MSZP kétségbeesetten próbálja feltámasztani a 2006 őszi hangulatot. Eleve elvetélt ötletről van azonban szó, próbálkozni viszont mindig lehet.

Gondoljunk csak arra, amikor egy volt MSZP-s miniszterelnök 11 pontos "vádiratot" mondott el a mostani kormányfővel szemben. Ugyanő szabadságharcot hirdetett szintén a regnáló kormány ellen. Vagy ott volt például egy miskolci tüntetés, ahol Mesterházy Attila "nemzetrombolónak" nevezte Orbán Viktort, akinek kormányát "el kell zavarni". Emellett nevezték már hazaárulónak is a jelenlegi kabinetet. Mindezek fényében nem meglepő, hogy a párt politikai nagygyűlésén a miniszterelnök eltakarodását is skandálták már több ezren. Nemzetrombolás. Hazaárulás. Eltakarodás. Ismerősen csengő rigmusok, ugye?

És itt muszáj kitérni picit Gyurcsány Ferencre. Van annak ugyanis valami diszkrét bája, amikor a volt miniszterelnök a már-már brandjének számító "hazudtunk reggel, délben, meg este"-vel vádolja a jelenlegi kormányt. Mint ahogy valahol az is szánalmas, vagy inkább vicces, amikor megpróbálja rekontextualizálni őszödi beszédének más elemeit ("nem kicsit, nagyon"). Hugh Grant legjobb tanítványának láthatóan minden vágya, hogy ő is eljátszhassa egy kormányellenes egységfront vezetőjét. Erről szól a Demokratikus Koalíció (Demokrata Párt), a '89-esezés, a "konzervatív-szocialista-liberális egységfront" megteremtése, és a pártszavazás ötlete is.

Több ok is van azonban, ami miatt ezek a kísérletek kudarcra vannak ítélve. Először is: a Fidesz-KDNP nem saját magától vette át a kormányzást, mint az MSZP 2006-ban. Másodszor, nem áll jól egy olyan pártnak az utcai politizálás, amelyik éveken keresztül azt hangoztatta, hogy "a politika helye a parlamentben van".

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy minden igyekezet ellenére a Fidesznek nem volt őszödi beszéde, a baloldali média által ilyennek beállítani szándékozott "kötcsei beszéd" ugyanis nehezen értelmezhető ilyennek. És ugyan csökkent az új kormány népszerűsége a beiktatása óta, ám ez sokkal inkább a csodát várók természetes lemorzsolódásának tudható be, semmiképpen nem hasonlítható a 2006-os mértékű kiábránduláshoz, amikor már közvetlenül a választások utáni nyári hónapokban, jóval Őszöd előtt, megindult a tömeges elvándorlás a szocialistáktól. A szívük mélyén ezt talán ők is tudják. Vagy nem?